Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vill byta. Bo Gunnar Åkesson, moderat politiker i Hyltebruk, vill att besluten om skolans dåliga ekonomi lyfts bort från skolpolitikerna för ett avgörande i fullmäktige i stället.

Åkesson (M): "För sent att rädda skolans ekonomi"

Vid skolpolitikernas möte i veckan var det stora underskottet, nu räknad till 21 miljoner, uppe till behandling igen.

Men inte för några beslut, bara en redovisning. Det underlag som ska leda till beslut, vilket kan bli fråga om nedskärningar på skolans område, presenteras först i november.

– Alldeles för sent, menar Bo Gunnar Åkesson (M), inhoppad för sitt parti vid onsdagens sammanträde med barn- och ungdomsnämnden.

Vid förra sammanträdet, i mitten av september, sa prognosen då att underskottet för 2018 skulle landa på 17,6 miljoner kronor.

Varför det ökat med ytterligare 3-4 miljoner under loppet av en månad är inte tydligt utrett av skolförvaltningen. Det är också en av anledningarna till kommunstyrelsen för en vecka sedan beslöt anlita externa revisorer som går igenom barn- och ungdomsförvaltningens ekonomi.

Den uppdaterade redovisningen av kostnadsläget, med ett totalt minus på 21 miljoner, ledde inte till några nya beslut, berättar Maria Hedin (S), nämndens ordförande.

– Vi avvaktar. Det blir istället det stora ärendet i november, säger hon med hänvisning till det antal månader som tjänstemännen i somras fick på sig att komma med förslag på åtgärder.

De övriga ledamöterna i nämnden lämnade heller inga förslag på annat.

Moderaten Bo Gunnar Åkesson, som tydligt visar sitt missnöje med att skolans underskott fått uppstå eller växa, begärde dock att få formulera en egen anteckning, som han fick lägga i protokollet. Där säger han att det "politiska ansvaret" helt ska lastas på majoriteten Framtid Hylte.

Detta för att oppositionens förslag under sommaren - att begära tilläggsanslag - röstades ned av majoriteten. Ett bifall hade annars "lyft frågan till kommunfullmäktige där den rätteligen hör hemma", skriver han.

Maria Hedin tycker att Bo Gunnar Åkessons agerande i frågan "är motsägelsefullt".

– Det brukar vara han som protesterar i fullmäktige när nämnderna begär tilläggsanslag. Nu är han kritisk mot vi inte har gjort just detta.