Nesim Baftius hund Snobben gillar att sitta vid The Dubliners egna lilla doggy bar, där trivs han bra under varma sommardagar.
Nesim Baftius hund Snobben gillar att sitta vid The Dubliners egna lilla doggy bar, där trivs han bra under varma sommardagar.

Hundar portas inne men inte på uteserveringarna

Letar du efter ett kafé eller en krog där din fyrbenta vän är välkommen? På de flesta uteserveringarna är det okej, men inte inomhus.

ANNONS
|

Läs även: HP-frågan: Ska hundar få vara med på krogen?

Restauranger och kaféer som HP har varit i kontakt med berättar att gäster då och då kommer in med sina hundar.

En krog som tänkt lite extra på de fyrbenta vännerna är The Dubliner. Treåriga Snobben har sedan han var tio månader hängt med sin husse Nesim Baftiu till jobbet.

– Vi har en liten doggy bar på gatan utanför vår uteservering. Där finns det en skål med vatten och is i, säger Nesim Baftiu som är barchef.

Varma soliga sommardagar kan bli jobbigt för törstiga vovvar.

– Hundar får vara på vår uteservering men inte inomhus. De som sitter på vår uteservering, men inte vid doggybaren, serverar vi ändå alltid en skål med kallt vatten, säger han.

ANNONS

På kaféet Espresso House är hundar också välkomna - om de stannar utomhus.

– Inne tillåter vi bara ledarhundar. Det är en policy som vi håller i hela landet, men på uteserveringar är det okej, säger Ulrika Gustavsson som är platschef på Espresso House på Storgatan i Halmstad.

Om någon gäst trots förbudet skulle gå in med sin hund på kaféet, berättar hon att de direkt skulle hänvisa till uteserveringen.

På den stora uteserveringen utanför The Bulls Pub i Halmstad får gäster inte ta med signågra djur.

– Vi har två uteserveringar, den precis vid väggen och den andra stora. På den stora får djur inte vara men på den andra är det okej, säger Roger Krook som äger krogen.

Orsaken till att hundar inte får vara på den stora förklarar han beror på att det är trångt emellan borden.

– Det har med säkerheten att göra, både för gäster och för de som jobbar. Det kan vara världens snällaste hund, men vissa är rädda och om någon skulle råka trampa på en svans, då kan något hända, säger Roger Krook.

Edvin Dervovic, livsmedelsinspektör på kommunen, berättar att det är upp till varje restaurang- och kaféägare att avgöra om hundar är välkomna eller inte utifrån de risker som finns.

ANNONS

– En person med funktionshinder får ta med sig en ledarhund in på restaurang eller kafé om det inte innebär någon risk att livsmedel smittas eller smutsas ned. För de som inte har en ledarhund är det upp till ägaren, säger Edvin Dervovic.

De risker som kan förekommer är enligt honom allergi och att smuts kommer in i lokalen.

Läs även: HP-frågan: Ska hundar få vara med på krogen?

ANNONS