Herman Nikolic, chefredaktör på Hallandsposten.
Herman Nikolic, chefredaktör på Hallandsposten. Bild: Roger Larsson

Herman Nikolic: HP:s granskning visar ett mörkare och råare Halmstad

“Den dolda sexhandeln i Halmstad”. Så kallar vi den granskning som HP publicerar med start i dag. I en rad artiklar får du som läsare möta ett Halmstad som du förmodligen inte stött på tidigare – och kanske inte velat tänka på.

ANNONS
|

Du kommer att få veta mer än du vill om männen som köper kvinnors kroppar i Halmstad. Och förmodligen också mer än du vill om hur det är att som kvinna bli köpt av män. Du får följa med polisen ut på jakt efter torskar i Halmstadmörkret och när HP:s reportrar Julia Paulsson och Joakim Kullberg tar till okonventionella metoder för att intervjua Halmstadbor som vill köpa sex.

Bilden av Halmstad som framträder i publiceringarna tror jag egentligen inte någon av oss vill ska finnas. Ett mörkare, otäckare och mer cyniskt Halmstad än det vi normalt ser på jobbet, på födelsedagskalaset, på fotbollsträningen eller under shoppingen. Den dolda och råa sidan av stan är naturligtvis inte hela bilden av Halmstad, en i grunden välfungerande stad som erbjuder invånare och besökare kvalitet och livsglädje. Men den bistra tillvaro som skildras i artiklarna är en del av helheten, en pusselbit och en högst verklig del av Halmstad. Männen som köper sex rör sig bland oss på stadens gator, precis som vanliga män - kanske för att de är just vanliga män?

ANNONS

Debatten kring sexhandeln blir i Sverige lätt infekterad och enkelspårig. På den ena planhalvan står den för tillfället vinnande sidan som egentligen bara har ett huvudfokus: att straffa männen. I somras skärptes också den officiella synen på sexköp, i alla fall på pappret, när enbart böter som påföljd försvann ur straffskalan. Vid en första anblick kan det kännas rimligt. Mannen är väl en förövare?

På den andra sidan, hittar vi liksom i narkotikadebatten, mer liberala strömningar – de som vill bekämpa moralism och kollektivism på alla fronter. Sexköp ses som en affärstransaktion mellan två vuxna människor, där staten inte ska lägga näsan i blöt. Mer än möjligen beskatta “affären” vid en framtida legalisering. Varför ska någon annan, stat eller person, egentligen försöka styra hur individer använder sina egna pengar – och kroppar? Men här glöms naivt nog själva varan bort: kvinnorna, eller pojkarna för den delen. Varor av kött och blod. Varor med ett bagage.

Personligen har jag en minnesbild som etsat sig fast. Det var några år sedan nu, när jag för Utbildningsradions räkning gjorde ett tv-program om baltiska kvinnor i sexhandeln. På plats i Kaunas i Litauen vittnade hjälparbetare om att det så gott som alltid handlade om kvinnor som tidigare i livet utsatts för olika former av övergrepp. Männen som säljer och köper kvinnor var som blodhundar som fått vittring på samhällets allra sköraste – och gav sig på dem.

ANNONS

Jag tror inte att någon man önskar att en släkting, eller någon man känner, ska behöva sälja sin kropp. Alla fattar liksom att det inte är något drömyrke. Ändå har var tionde svensk man någon gång betalat för sex. I klarspråk: var tionde man har betalat för att för en stund ta någon annans kropp i besittning. Och i Halmstad ser det tyvärr inte annorlunda ut än i resten av Sverige. Här finns efterfrågan och tillgång; sexhandeln pågår på flera scener, dag ut och dag in – året om.

Följ Hallandspostens granskning de kommande dagarna på sajten eller i tidningen. Har du erfarenheter i ämnet som du vill dela med dig av, eller vill tipsa våra reportrar om sexhandeln i Halmstad? Hör då av dig till Hallandspostens redaktion – det går naturligtvis bra att vara anonym: mejla till redaktionen@hallandsposten.se

LÄS MER:Få åker fast för köp av sexuell tjänst – här är alla som har lagförts i Halmstad

LÄS MER:Sexhandeln pågår ständigt men få åker fast

ANNONS