Bilden är tagen vid ett annat tillfälle, när Jällunden hade normala vattennivåer.
Bilden är tagen vid ett annat tillfälle, när Jällunden hade normala vattennivåer. Bild: Jan Bergman

Historiskt låga vattennivåer i Jällunden

På grund av sommarens torka har vattennivåerna i Jällunden sjunkit rejält. I helgen förnyades därför sjöns lågvattenmärke.

ANNONS

I lördags begav sig fyra herrar från Hylte ut på Jällunden för att ta reda på hur den värmen och torkan har påverkat sjöns vattennivåer. En sten med ett inristat lågvattenmärke från år 1857 gav dem svaret - vattennivån har varit historiskt låg denna sommar.

Stenen med den 161 år gamla märkningen ligger vid jordbron på Strömhultssidan av sjön. Herrarna styrde båten dit och väl där kunde de konstatera att markeringen behövde uppdateras. Ove Benjaminsson från Unnaryd var med på lördagens expedition,

– Vi såg att årets vattennivå i alla fall har varit 2-3 centimeter under märkningen som gjordes 1857.

ANNONS

Redan innan de satt sig i båten hade Ove Benjaminsson och hans tre vänner en känsla av att vattennivån sjunkit rekordmycket i år. Det visade sig stämma och den nedpackade vinkelslipen kom väl till pass. Med hjälp av den markerades Jällundens nya lågvattennivån med en horisontell linje.

– Stenen med märkningen från 1857 är spräckt i mitten så vi gjorde strecket för i år på det block som var tomt.

Eftersom det har varit en del nederbörd den senaste tiden gjordes märkningen strax under vattenytan. Förutom den horisontella linjen ristades även 2018 och samtligas initialer in på stenblocket. Allt skrevs på kilskrift och Bertil Holmén från Nissaryd dokumenterade det med sin filmkamera.

– Vi skrev i samma stil som man skrev på runor förr i tiden. Det kräver bara raka linjer så det gick enkelt med vinkelslipen, säger Bertil.

Han berättar att stenen, som numera har två lågvattenmärken, kallas för hungersten. Det betyder att den ligger under vattenytan och bara kommer fram när det är torrt ute och vattnet dunstar.

ANNONS