Widiksons advokat har fått nämndeman utbytt för jäv

Med knappt en månad till första rättegångstillfället har Lars Kruse, advokat för Jan Widikson som står åtalad för att olovligen ha fällt en mängd träd i Tylösand, fått en nämndeman i fallet utbytt på grund av jäv.

ANNONS
LocationTylösand||

Det är nästan två år sedan som HP först rapporterade om skövlingen av fler än 300 träd som Jan Widiksson, i anslutning till sin tomt i Tylösand, nu står åtalad för.

Widiksons advokat, Lars Kruse, inkom den 29 juli med ett mejl till tingsrätten där han hävdar att en av de valda nämndemännen för rättegången inte bör få handlägga ärendet eftersom hon av Kruse anses vara jävig.

Nämndemannen, Birgitta Larsson, har uppdrag som lekmannarevisor och revisor i Kommunrevisionen vars uppgift är att ”sakligt och objektivt granska och kontrollera kommunens verksamhet” och beskrivs fortsatt av kommunen som ”ett av invånarnas och kommunfullmäktiges instrument för den demokratiska kontrollen”.

ANNONS

Lars Kruse skriver med anledning av detta att Larsson , ifall hon sitter som nämndeman i fallet åläggs att granska och undersöka ett ärende som redan kommer att ha dömt i och att det vore att betrakta som jäv.

Älgvägens tomt har fått olaglig utsikt genom åtalad fastighetsägare.
Älgvägens tomt har fått olaglig utsikt genom åtalad fastighetsägare. Bild: Jari Välitalo

i går tisdagen den 11 augusti kom beslut om att Kruses anmälan är godkänd och att tingsrätten ska hitta en annan nämndeman.

HP har inte sökt Lars Kruse för ett uttalande då han har gjort gällande att han varken nu eller senare vill prata med tidningen. Han skriver att han ser HP som sin motpart och att han ”aldrig samarbetat med en motpart och kommer därför inte att ge några kommentarer, varken nu, under rättegången eller senare” till redaktionen.

”Den tidning du arbetar för (HP) har med stor kraft hängt ut min klient som skyldig långt före det att rättsprocessen, som har att ta ställning till skuldfrågan ens startat. Jag betraktar därför tidningen som min motpart”, skrev Lars Kruse till en reporter tidigare i år.

Rättegången, där Widikson står åtalad för grov skadegörelse, inleds torsdagen den 3 september, och är planerad att pågå över åtta tillfällen.

LÄS MER:Widiksons advokat kallar in egna experter

LÄS MER:Widikson tiger sig igenom polisförhör om skövlingen

LÄS MER:Tylösandsskövlingen dubbelt så dyr enligt ny beräkning

ANNONS