Vittnen och poliser berättar om mordförsöket på Östergård

Jakten på avgörande detaljer är igång när rättegången om mordförsöket på Östergård fortsätter. Bevisläget är starkare än vid de tidigare rättegångarna, anser åklagare Klas Lundgren.

ANNONS
|

Det är detaljer som vilken klädsel skyttarna hade, vad de gjorde, hur de rörde sig, deras kroppsbyggnad och vart de tog vägen som ska få åklagarnas beviskedja att sitta ihop.

Den åtalade 31-åringen hävdar att han satte sig i en bil och åkte till Oskarström. Att han lämnade Östergård direkt efter att polisens spanare filmat honom när han tog emot ett vapen. Och att han därmed inte kan vara en av skyttarna, som bara några minuter senare sköt mot två män på en parkbänk.

Under den fjärde rättegångsdagen vittnade flera personer som bodde i området om vad de såg, åklagarnas tanke är att de ska kunna motbevisa 31-åringens påståenden genom de vittnen som såg två män kliva ur en bil, få två cyklar, cykla in mellan husen på Carl Kuylenstiernas väg, ställa sig vid boulebanan och avlossa ett flertal skott mot offret och hans bekant.

ANNONS

LÄS MER:Försvaret ifrågasätter bevisning från Encrochat - ”Är det lagligt?”

LÄS MER:Utpekade skytten: ”Jag vet inget om det. Det var inte jag!”

Men tiden har gått, det är snart två år sedan överfallet och vittnenas minnesbilder är svagare nu än efter skjutningen.

Viktig klocka

Därför kommer också polisens detaljrika utredning att bli avgörande för om 31-åringen kan fällas eller inte. Han knyts till brottet genom åklagarsidans tolkning av krypterad chat, resultatet av den franska polisens framgång att slå hål på plattformen Enchrochat, där användaren ”Savagegun” påstås vara 31-åringen.

Polisens tekniker kommer längre fram i rättegången att vittna om en klocka som beslagtogs från 31-åringen, som kan knytas till användaren ”Savagegun”. 31-åringen har i förhöret med honom avfärdat utlåtandet från polisens tekniker och uppgav att det rör sig om två olika klockor.

Mannen som besköts har tidigare i rättegången vittnat om vad han såg av skyttarna. Han förklarade att allt gick väldigt fort men att han noterade ett par detaljer i den ena skyttens klädsel. Mannen var först svår att nå när han skulle vittna, han befann sig utomlands i stället för att vara på plats i rättssalen.

Grov brottslighet

Hans närvaro är inte avgörande för fortsättningen, vilket är tur. Han har nyligen häktats, misstänkt för delaktighet i grov brottslighet. Rättegången är planerad att pågå i sammanlagt nio dagar, de två sista är reservdagar som troligen inte kommer att behövas.

ANNONS

Sammanlagt sex män har åtalats misstänkta för delaktighet i mordförsöket den 11 juni 2019. De övriga fem har friats vid två tidigare rättegångar i tingsrätten.

LÄS MER:3D-tekniken ska visa hur nära det var att mordet fullbordades

LÄS MER:Utsatt för skottlossningen vittnade i rättegången om mordförsöket på Östergård

ANNONS