Poliser får sju gånger så mycket som sjuksköterskor
Sjuksköterskor och poliser är yrkesgrupper som kan handla lite extra julklappar när decemberlönen kommer. Bild: Jari Välitalo

Vissa poliser får 36 000 kr till jul – andra får 0 kr

Sjuksköterskornas coronabonus på 5 000 kronor är liten jämfört med att alla poliser i yttre tjänst får 36 000 kronor extra till jul. Fast med tanke på att över hälften av poliserna får 0 kronor skapar det splittring internt.
– Det här är mycket dåligt skött av arbetsgivaren, säger Katharina von Sydow på Polisförbundet.

ANNONS
|

HP har tidigare skrivit om att Region Halland ger 5 000 kronor extra till alla sina 8 000 medarbetare i samband med decemberlönen, som en uppskattning för deras extra insatser under pandemiåret.

Några som visas ännu större uppskattning så här i juletid är alla poliser i yttre tjänst. Halmstadbördige rikspolischefen Anders Thornberg har nämligen bestämt att de ska få en löneförhöjning på 3 000 kronor i månaden vardera.

Poliser får sju gånger så mycket som sjuksköterskor
Rikspolischefen Anders Thornberg valde att fördela de extra lönemiljonerna utan att förhandla med facket. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Eftersom höjningen gäller retroaktivt från förra årsskiftet betalas ett engångsbelopp på 36 000 kronor vardera ut i ”julklapp” på decemberlönen.

Men inom polisen är det inte enbart jubel över denna satsning. Exempelvis har flera utredare hört av sig till HP och påtalat att de nollats i årets löneuppgörelse.

ANNONS

Nu känns det som att vårt arbete inte är värt något alls.

De vill inte medverka med sina namn, men menar att ”det är skadligt för en organisation att ställa grupper mot varandra på det här viset”.

– Polisens arbete handlar inte bara om vad som sker ute på fältet. Efter olika ingripanden måste ju vi utredare ta vid för att brottslingar ska kunna lagföras. Nu känns det som att vårt arbete inte är värt något alls, säger en av dem.

– Det verkar också som att arbetsgivaren är säker på att vi som jobbar inne kommer fortsätta inom polisen för evigt – men man ska nog inte ta det som självklart att vi inte kan söka jobb någon annanstans, säger en annan.

Öronmärkta av M och KD

Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet Väst, låter kluven när HP ber henne kommentera.

– Jag gläds åt dem som får löneförhöjning, det är de väl värda – men hela yrkeskåren behöver denna uppvärdering, säger hon.

Bakgrunden är att riksdagen våren 2019, i det svajiga parlamentariska läge som rådde, klubbade igenom budgeten som M och KD låg bakom. I den öronmärktes 360 miljoner kronor om året till att höja polislönerna – vilket Katharina von Sydow ser som ”ett resultat av Polisförbundets opinionsbildande arbete”.

Poliser får sju gånger så mycket som sjuksköterskor
”Jag har sällan stött på så mycket uppgivenhet”, säger Polisförbundets Katharina von Sydow. Hon är starkt kritisk till hur rikspolischefen valde att fördela pengarna i lönesatsningen. Bild: Per Wahlberg

– Förra året bakade vi in de extra pengarna, som motsvarande ungefär en tusenlapp i månaden per polis, i de vanliga löneförhandlingarna, berättar hon.

ANNONS

Fackordföranden beskriver hur de i förhandlingarna tog fram en kompetenstrappa för löneutveckling, som de tänkt bygga vidare på i år.

Fördela utan förhandlingar

– Det var ett transparent system, där medarbetarna kan se vad som krävs av dem för att kunna ha en anständig löneutveckling utan att behöva bli chefer, säger hon och tillägger:

– Men i år överraskade tyvärr arbetsgivaren oss i oktober med att meddela att de bestämt sig för att fördela årets pengar utan några förhandlingar.

54 procent blir nollade

Resultatet blev som tidigare nämnts 3 000 kronor i månaden till alla poliser i yttre tjänst. Några andra grupper fick mindre satsningar, som 500 kronor i månaden till jourutredare, men för majoriteten blev det 0 kronor.

– I polisområde Väst är det 54 procent av poliserna som inte får en krona, säger Katharina von Sydow.

Exakt hur många det innebär vill hon inte säga, men prognosen för polisregion Väst är att ha 5 150 polisanställda vid årets slut – och normalt utgör cirka två tredjedelar av de anställda poliser.

– Att bli nollad är väldigt känsligt. Lön är så mycket mer än bara pengar. Många tar det som ett betyg på hur väl man utfört sitt arbete under året.

– Polisarbete är ett lagarbete där alla länkar i kedjan behövs, men så här skapar man bara onödig splittring.

ANNONS

Hade hellre sett höjt ob

Katharina von Sydow menar att upplägget på satsningen inte är så smart. Polisförbundet hade hellre velat satsa på ob-tilläggen, som är kopplade till om man jobbar kvällar, nätter och helger.

– Då hade poliser i yttre tjänst automatiskt fått del av dem. Nu när pengarna i stället kopplas till individernas löner tar de ju med sig dem även om de skulle sluta i yttre tjänst och jobba inne på dagtid.

Svårt få tag på utredare

Hon ifrågasätter också polisledningens tal om att kompetensförsörjningsläget inom yttre tjänst skulle vara det mest kritiska.

– Så är det inte alls i vårt polisområde. Alla nya hamnar i yttre tjänst, så där finns ett ständigt inflöde.

– Däremot är det jättesvårt att få folk till närpolisens utredningsarbete.

Många av de nollade har eller ska skriva till rikspolischefen.

Poliser får sju gånger så mycket som sjuksköterskor
Många besvikna har eller ska skriva till Klas Johansson, som är chef för polisregion Väst. Bild: Benjamin Andreasson

Den regionala fackordföranden har nu fått många reaktioner från besvikna medlemmar.

– Jag har sällan stött på så mycket uppgivenhet. Många av de nollade har eller ska skriva till rikspolischefen eller Klas Johansson, som är chef för polisregion Väst, säger hon och tillägger:

– Sådant här blir bäst om parterna löser det tillsammans. Inrikesminister Mikael Damberg tryckte också på vikten av att arbetsgivare och fack samverkar om de här pengarna, men det har dessvärre inte arbetsgivaren tagit till sig.

– Då blir också resultatet mycket, mycket dåligt.

ANNONS

Rikspolischefen Anders Thornberg har i uttalanden sagt att det är pandemin som gjort att de inte kunnat ha möten med facket. Stämmer inte det?

– Nej. Redan i mars uppvaktade vi polisledningen om att inleda förhandlingar. I juni intensifierade vi våra försök, men arbetsgivaren var inte intresserad.

ANNONS