Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Vilsen varg strosade runt i Stjärnarp

En varg siktades vid Stjärnarp under onsdagseftermiddagen. Tim Bolmér, 26, såg vargen på väg hem från jobbet – och fångade den på film. – Det var helt overkligt, säger han.

 

Se Tim Bolmérs film på vargen i klippet ovan.

Tim Bolmér, 26 år, är jägare till fritids. Han är van vid att ligga ute i skogen och spana efter djur, men i går var första gången han har sett en varg.

– Det var som att se en älgtjur på passet, då förstår folk som jagar. Men det var en helt overklig upplevelse, säger han.

Han hade precis kommit ut ur Stjärnarpsskogen på väg hem från jobbet när vargen dök upp.

– Jag såg att det kom ett djur på åkern, och som jägare stannar man till och kikar vad det är. Jag började fundera, är det en lo? Men den var större än så och till slut såg jag att det var en varg. Jag är helt säker på att det var en varg.

Han stannade kvar och började filma vargen. Som närmast var den två meter från honom.

– Så jag fick en klockren film på den.

När Hallands-Postens team åkte ut till Eldsberga för att träffa Tim mötte tidningen osannolikt vargen på ungefär samma ställe.

Då rörde den sig först upp ur en träddunge för att sedan korsa vägen och vandra iväg på en åker i riktning mot Stjärnarp.

HP-fotografen Jörgen Alström var snabbt uppe med kameran och lyckades föreviga det ståtliga djuret, något du kan se i bilderna ovan.

Vargar har varit väldigt mycket i ropet den senaste tiden. Det har kommit rapporter om en varg som siktats mitt i Hyltebruk och som tagit en simtur i Nissan.

Men även i de sydligare halländska trakterna har man siktat varg vid tidigare tillfällen.

Tim Bolmér berättar om hur vänner till honom sett en varg vid Långeby.

– Ja, men då var det på väldigt långt avstånd, så de kunde inte säga helt säkert att det var en varg. Den här kom ju betydligt närmare, så det är jag säker på.

Vargen vid Stjärnarp betedde sig ganska förvirrat åt. Den irrade runt på samma yta ganska länge och dreglade en hel del. Det är alltså ingen svår gissning att den inte hör hemma i trakterna.

– Det verkade som att han hade vänt om och var på väg bortåt mot Stjärnarp igen.

Rovdjursexperten Tommy Berglund bekräftar att det handlar om en varg.

– Visst är det en varg. Jag har fått det sänt till mig, och det är helt klart en varg. Det verkar som att den ligger på något byte där, för den har varit där väldigt länge, säger Tommy Berglund.

Det har som sagt haglat in rapporter om varg under hela vintern. Det är anmärkningsvärt att det kommer vargrapporter under så lång tid.

– Så då kan man börja fundera i banorna, är det en varg som har stannat här och blivit stationär? Då skulle det innebära att vi kan få ett vargrevir i södra Sverige och i förlängningen då även valpar.

Hur stor är chansen eller risken för det?

– Den är väl inte stor. Det är ovanligt med vargobservationer över så här lång tid, men vi hade en varg för 4–5 år sedan som var märkt i Norge. Hon gick raka vägen ner till Markaryd och etablerade ett revir där. Men sedan började hon angripa en ansenlig mängd får, så det blev skyddsjakt på henne.

– Men får vi ner en tik hit så kan det börja hända saker väldigt snabbt.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!