Värnar känslig natur. Vi lånar naturen av kommande generationer, därför bör man vara aktsam, resonerar Nils Bacos och medlemmarna i södra Frösakulls ekonomiska förening, som nyligen sade nej till att få deras del av Boijeleden utbyggd till en standard som liknar den på Prins Bertils led.
Värnar känslig natur. Vi lånar naturen av kommande generationer, därför bör man vara aktsam, resonerar Nils Bacos och medlemmarna i södra Frösakulls ekonomiska förening, som nyligen sade nej till att få deras del av Boijeleden utbyggd till en standard som liknar den på Prins Bertils led.

Villaägare i Frösakull säger nej till ”Prins Bertil-bredd”

Storleken har betydelse. Till och med när det handlar om en vandringsled. Idealisterna bakom utbyggnaden av Boijeleden vill ha 1,3 meters bredd. Markägarna tycker att det är för brett.

ANNONS
|

Sedan något år tillbaka bygger markägaren Gösta Wennerholm och kommunens förre naturparkmästare Ragnar Johansson på ideell bas ut Boijeleden i Frösakull. Leden gick länge på naturliga stigar längs en vattenledning mellan bebyggelsen och sanddynerna.

Leden har fått sitt namn efter förre socialdemokratiske politikern Boije Svensson. De två aktörerna som nu utvecklar sträckan ser den som en förlängning av Prins Bertils led.

Gösta Wennerholm äger själv marken i mellersta Frösakull. Av förklarliga skäl var markägaren helt med på noterna när leden skulle förbättras och bli av en standard som är jämförbar med Prins Bertils led. Det betyder i huvudsak att leden i möjligaste mån dras i naturen, inte på asfaltsvägar.

ANNONS

Den övergripande standarden på leden innebär också att flanörer kan räkna med en gångbredd på lite över en meter och att leden är grusad på ett stabilt underlag. Långa sträckor på Prins Bertils led är så bra att de till och med klassas som handikappvänliga. Det går utmärkt att till exempel köra en rullstol eller gå med barnvagn.

När södra Frösakulls ekonomiska förening höll årsmöte nyligen valde medlemmarna att tacka nej till erbjudandet att få sträckan genom deras område utbyggd till en standard som gäller både norr och söder om deras drygt 450 meter av skön halländsk strandäng.

– Vi har inget emot en led. Men vi vill bestämma var den ska dras och hur den ska utformas. Vi har sagt att vi inte är intresserade av att ha en bred, riktigt bred, stig. Vi är inte intresserade av en stig som är så bred att den passar en hjullastarskopa, förklarar områdets ordförande Nils Bacos.

Beskedet tas missmodigt emot av Ragnar Johansson och Gösta Wennerholm. De hade hoppats kunna inviga de dryga fyra nya kilometerna nästa månad.

– Jag vaknade när jag fick höra att länsstyrelsen ville svedjebränna området och kommunen då föreslog en brandgata längs med vatten- och avloppsledningen. Det skulle kunna bli en perfekt vandringsled, säger Ragnar Johansson, som med omfattande kreativitet – som tidvis låg en bra bit ifrån det traditionella kommunala sättet att arbeta – var med om att skapa Prins Bertils led.

ANNONS

– Materialet får vi med hjälp av sponsorer, vårt arbete är helt oavlönat. Men det är bara att konstatera att vi inte lyckades nå ända fram, säger Ragnar Johansson besviket och lägger till att han har svårt att förstå varför medlemmarna säger nej till erbjudandet om att helt kostnadsfritt få leden dragen på deras mark.

Boende i norra Frösakull ställer ungefär samma fråga. Ordföranden där, Karl-Herman Gistrén, beskriver deras förbättrade led så här:

– Den är lite bredare och lite bättre. Vi har väldigt många medlemmar som är kolossalt glada över arbetet.

Nils Bacos pratade med Ragnar Johansson häromdagen och tycker inte att argumenten för bredden på stigen håller:

– Om det här hänger på hur bred hans hjullastarskopa är så får han väl ha en annan hjullastare med smalare skopa. Alltså, det är ju så tramsigt. Prins Bertils led håller inte samma bredd hela vägen, det är till exempel betydligt smalare där leden går mellan Tyludden och Tylöhus, säger han och påpekar att naturen i deras område är känslig.

– Kan man gå från slottet och hela vägen ut hit i bredd och prata kan man klara de här 500 meterna och gå på en smalare stig. Jag ser inga problem med det. Vi vill att det ska vara en naturstig utan intrång i det här känsliga området.

ANNONS
ANNONS