Vildsvinet i vattnet hittades i Nissan tidigare i vår.
Vildsvinet i vattnet hittades i Nissan tidigare i vår.

Vildsvin blev liggande på stranden i en månad

Den 23 mars fick kommunen in samtal om ett dött vildsvin på Östra stranden. Inom kort låg där ytterligare ett. Men djuren blev liggande i en månad, enligt anmälaren.

ANNONS
|

Lilian Nilsson från Fyllinge brukar promenera längs Östra stranden. I slutet av mars reagerade hon på att ett dött vildsvin låg vid Fylleåns mynning.

– Det kändes ju inte bra att det döda djuret ska ligga där, säger Lilian, som ringde kommunen och fick svaret att en traktor var trasig och att man inte kunde hämta vildsvinet.

Hon hade löpande kontakt med kommunens personal och snart dök det upp ännu ett vildsvin på stranden. Häromveckan var de borta. Men hon menar att beskedet från kommunen är att de inte har hämtat djuren.

– Jag tycker det är konstigt. Det borde ju finnas mer än en traktor inom Halmstads kommun, säger Lilian Nilsson som tycker att hela situationen är underlig.

ANNONS

– Jag undrar hur vildsvinen hamnade där.

HP har tidigare skrivit om döda vildsvin vid stränder och i Nissan. Nu är det fyra iakttagelser under kort tid.

Christer Pettersson, som är vildsvinsexpert vid Naturvårdsverket vill inte spekulera i orsakerna men menar att djuren ska skickas till statens veterinärmedicinska anstalt för provtagning.

I ett mail från länsstyrelsen får vi veta att man har tagit prov på ett vildsvin och skickat till SVA för att kontrollera det för svinpest. Provet kom tillbaka negativt.

- Det finns alltid anledning att vara försiktig vid hantering av döda djur. Särskilt då det kan kopplas till ett annorlunda beteende, skriver Martin Broberg, som arbetar med viltfrågor vid länsstyrelsen i Halland.

HP har sökt kommunens naturparkmästare för en kommentar.

ANNONS