Öppnar dörren. SPI Välfärdens ordförande i Halmstad, Maj-Lis Andersson, öppnar för ett namnbyte till Trygghetspartiet. ”Men i övrigt är vi samma parti och samma styrelse”, säger hon. Bild: Andreas Apell/Arkiv
Öppnar dörren. SPI Välfärdens ordförande i Halmstad, Maj-Lis Andersson, öppnar för ett namnbyte till Trygghetspartiet. ”Men i övrigt är vi samma parti och samma styrelse”, säger hon. Bild: Andreas Apell/Arkiv

Vildarnas agerande får SPI att byta namn

SPI Välfärden i Halmstad vill byta namn till Trygghetspartiet.… – De två vildarna har fått väljarna att tappa förtroendet för oss. Genom att byta namn hoppas vi kunna vinna tillbaka det, säger Maj-Lis Andersson, ordförande i lokalföreningen.

ANNONS
|

I förra valet tog SPI Välfärden två platser i kommunfullmäktige i Halmstad och blev en del av den borgerliga majoriteten. I början av 2016 meddelade dock den ena ledamoten, Arnold Gustavsson, att han tänkte lämna SPI och bli politisk vilde.

I vintras, efter att styrelsen bestämt sig för att överge samarbetet med den borgerliga alliansen, gick även den andre ledamoten, Bo Fridolph, samma väg. Kvar stod SPI Välfärden med enbart två ersättarplatser i kommunfullmäktige.

–Båda vildarna har flera gånger röstat mot vår politik, bland annat när det gäller bevarandet av äldreboenden. Samtidigt så talas det om dem som "SPI:s vildar" och det påverkar vårt rykte, menar Maj-Lis Andersson.

ANNONS

Den lokala partistyrelsen vill därför nu ansöka om ett namnbyte hos Valmyndigheten.

–Vi vill heta Trygghetspartiet och kommer att ta upp det på ett medlemsmöte i september. Det känns angeläget att få bytt namn inför nästa val, säger Maj-Lis Andersson.

Trygghetspartiet finns redan registrerat som partibeteckning hos Valmyndigheten och avser då ett parti som tänker kandidera till region- och kommunfullmäktige i Skåne vid nästa val. Där är partiet dock närmast att betrakta som en utbrytning ur SPI Välfärden, och har bildats av fyra före detta SPI-ledamöter i Lund, Malmö, Landskrona och Helsingborg.

–Så är det inte här. Vi vill bara göra ett namnbyte, men är i övrigt samma parti och samma styrelse. Men vi vet ju inte om vi får igenom vår ansökan eller om den kommer att överklagas, säger Maj-Lis Andersson.

På riksnivå har SPI Välfärden fattat beslut om att ha ett djupgående samarbete med det nybildade partiet Medborgerlig samling inför nästa val. Det är dock inte aktuellt på lokal nivå, menar Maj-Lis Andersson:

– Nej, absolut inte. De står inte för samma linje som vi.

ANNONS