Allt fler väljer nu att använda munskydd när de går ut, men virolog Arne Kötz påminner om att man inte ska röra vid sitt munskydd med händerna, eftersom man då riskerar att sprida smitta, istället för att skydda sin omgivning.
Allt fler väljer nu att använda munskydd när de går ut, men virolog Arne Kötz påminner om att man inte ska röra vid sitt munskydd med händerna, eftersom man då riskerar att sprida smitta, istället för att skydda sin omgivning. Bild: Johan Nilsson/TT och Jörgen Alström

Viktigt att munskyddet används på rätt sätt

Munskydd börjar bli en allt vanligare syn, även på Halmstads gator. Men vad ska man tänka på för att det ska göra nytta och inte riskera att få motsatt effekt? Virologen Arne Kötz ger här sina bästa råd.

ANNONS
|

Arne Kötz är också chef för Hallands sjukhus vårdhygienverksamhet och konstaterar att användningen av munskydd inom vården omgärdas av en rad strikta regler. Behöver man justera sitt munskydd ska man exempelvis sprita händerna både före och efter att man rättar till det.

Men även den som nu vill bära munskydd för att skydda sig själv och andra från coronasmitta behöver tänka på en del saker:

– Det är viktigt att sätta på det rätt, så att det täcker både mun och näsa, och att inte ta av det när man vill prata med någon. Det är också viktigt att peta så lite som möjligt på munskyddet med händerna. Man tar på och av det genom att hålla i banden, inte i själva munskyddet, säger Arne Kötz.

ANNONS

Inte rör munskyddet med händerna

Han förklarar att anledningen till att man inte ska röra med händerna på munskyddet är att viruset kan föras vidare på två sätt; antingen via små droppar i luften eller via just händerna.

– Om man befinner sig i en inkubationsfas och sjukdomen inte brutit ut ännu, så har man ändå virus i näsa och mun. Petar man då på sitt munskydd så kan man sprida smittan vidare via händerna.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortfarande inte en generell användning av munskydd, utan enbart i situationer där det inte går att hålla avstånd. Myndighetens råd är då att använda kvalitetssäkrade (CE-märkta) engångsmunskydd.

Slänga skyddet efter användning

Dessa har ofta en liten metallskena längst upp som gör det enkelt att sluta tätt kring näsroten. Och ordet ”engångsmunskydd” innebär just att man bara ska använda dem en gång.

– Ska man befinna sig i en situation där man inte kan hålla avstånd så tar man på sig munskyddet och därefter tar man av sig det med hjälp av banden och slänger det, sammanfattar Arne Kötz.

Även om munskyddet då skulle innehålla virus så är det ingen fara med att slänga det i vanliga soporna.

– Det är ju inte så att viruset kan hoppa upp, men man ska förstås inte peta i avfall.

ANNONS

Hur är det då med de som vill bära lite piffigare tygmunskydd, istället för engångsmaterial? Gör de skydden samma jobb?

– Tygmunskydd är inte tillåtna i vården, men om man använde det privat så är det viktigt att inte ha det för länge. Efter en dag bör man tvätta det. Och samma sak gäller här; man ska vidröra själva munskyddet så lite som möjligt, säger Arne Kötz.

Munskydd i vårdlokaler ska diskuteras

Folkhälsomyndighetens senaste rekommendation är ju att vi använder munskydd om vi behöver åka kollektivt under rusningstid. Nyligen beslutade också Hallands grannregion, Västra Götalandsregionen, att rekommendera såväl personal som patienter och besökare att använda munskydd i alla vårdlokaler.

– Vi ska ha ett möte om detta i nästa vecka. Innan jul beslutade vi ju att vårdpersonal alltid ska använda munskydd när de inte kan hålla tillräckligt avstånd till patienten. Då var det inte aktuellt att rekommendera även patienter och besökare, men vi kommer att diskutera det, säger Arne Kötz.

Fakta: Så tar du på och av munskydd

Ta på munskydd

– Tvätta händerna eller använd handsprit.

– Kontrollera att munskyddet är helt och rent.

– Placera munskyddet rättvänt över näsa, mun och haka. Om munskyddet har en metallskena ska den placeras uppåt. Banden ska sitta runt öronen eller huvudet. Se till att munskyddet sluter tätt utan några glipor.

– Rör inte munskyddet när du har det på dig.

Ta av munskydd

– Tvätta händerna eller använd handsprit.

– Ta tag i banden och lyft bort munskyddet utan att röra resten av munskyddet.

– Kasta engångsmunskyddet.

– Tvätta händerna eller använd handsprit.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS