Det är kommunens planer på att sälja tomten som fick arkeologerna att titta närmare på den 8000 kvadratmeter stora ytan i förra veckan. Syftet med undersökningen var att säkra samtliga spår från slaget vid Fyllebro på den tomt som nu kan komma att säljas. Och insatsen gav frukt.
När HP besöker platsen har arkeologerna fyllt en låda med rostiga föremål som av allt att döma härrör från striderna mellan den svenska och danska hären som drabbade samman den 17 augusti 1676.
Enligt slagfältsarkeolog Bo Knarrström ger fynden en viktig fingervisning om vad som hände på platsen för 340 år sedan.
– Framför allt kommer vi närmare var slagfältet ligger. Vi har hittat en samling artefakter som visar att vi befinner oss i närheten. Det är otroligt viktigt både historiskt och arkeologiskt, säger han.
Läs även: Utgrävningar hindrar inte moskébygge
Än har man inte hunnit sammanställa allt, men bland fynden finns bland annat två druvhagel i gjutjärn och pistolkulor i bly.
HP har tidigare berättat att en arkeologisk förundersökning, som genomfördes på platsen tidigare i år, ledde till att spår från slaget säkrades. Enligt Stina Tegnhed, arkeolog på Kulturmiljö Halland, tyder den senaste tidens fynd på att den aktuella ytan inte låg i stridens centrum utan den bakre delen där kavalleriet var uppställt.
– Annars skulle vi bland annat ha hittat fler kulor med spår av träff, menar hon.
Dessutom återfanns en del av en hästsko som användes av det svenska kavalleriet under 1600-talet.
– Slaget vid Fyllebro beskrivs som en vändpunkt i det skånska kriget. För Karl XI och den svenska armén var det av stor betydelse eftersom man besegrade den danska styrkan efter år av ständiga förluster.
– Det utspelade sig under några timmar på morgonen. Med tanke på att det är en så pass kort sekvens är det imponerande att vi hittar så många spår av det, säger Stina Tenghed.
– Det är stort att få vara med om det här som arkeolog, fortsätter hon.
Fram till nu har förekomsten av spår efter slaget varit relativt outforskat. Enligt Bo Knarrström innebär den senaste tidens fynd att fler undersökningar i området sannolikt kommer att följa, exempelvis om mark ska exploateras i framtiden.
Han menar att arkeologiska undersökningar brukar visa andra bilder än de som målas upp i de historiska dokumenten, särskilt när det kommer till konflikthistoria.
– Arkeologi är objektivt och ingen propaganda. Det vi kan brista i är tolkningar men varje pusselbit vi får ökar förståelsen av det här slaget.
Förutom slagfältsfynden återfanns och undersöktes även delar av en förhistorisk grav på platsen. Efter fyndregistrering och rapportskrivning kommer de slutligen att hamna i Hallands kulturhistoriska museums magasin tillsammans med de andra föremålen.
Stina Tegnhed tycker att det börjar bli dags för en utställning om de halländska slagfälten.
– Det är på tiden att den delen av historien tas upp och berättas. Halland var ett väldigt utsatt gränsområde mellan Sverige och Danmark, säger hon.
Fler nyheter om Halmstad hittar du här
De senaste lokala bostadsköpen hittar du här
Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!