”Vi kan bli bättre på att se eleverna”

Pojkarnas skola har under det senaste året haft mer problem än tidigare. Men signalerna till de ansvariga politikerna är att situationen börjar rättas till.

ANNONS
|

Barn- och ungdomsnämndens ordförande, Anders Rosén (s), har hittills fått knapphändig information om våldtäktsmisstankarna mot den 15-årige pojken och hans tre kamrater. Normalt får nämndens presidie reda på allvarliga händelser som den här.

– Vi kan inte säga att situationen på den här skolan är värre än på andra högstadieskolor i Halmstad. Det har varit stökigt på skolan det senaste året, men de signaler vi får säger att det verkar som om de fått bukt med det, konstaterar han.

Offret vågade efter anmälan inte återvända till undervisningen och valde i stället att stanna hemma under tiden som återstod fram till sommarlovet. Offret beskriver i samtalen med polisen att skolans personal inte har någon kontroll över vad som händer bland de unga.

ANNONS

– Jag tror att vi generellt kan bli bättre på att se eleverna och deras behov, fortsätter Anders Rosén.

Vid sådana här händelser uppstår ofta en diskussion om vem som ska skyddas, många gånger tvingas den som är utsatt dra sig undan medan den som utgör problemet får gå kvar på skolan. Anders Rosén understryker att man inte bara kan se så enkelt på saken:

– Man måste säkra situationen för offret. Offret har rätt att kunna känna sig trygg. Men man får inte glömma att ta hand om den som utpekas som förövare. Den personen behöver också hjälp. Särskilt i sådana här historier visar erfarenheterna ofta att förövarna själva är utsatta på något vis.

ANNONS