Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hoppas på kyla. När det är minusgrader under flera dygn i taget så kan Oskarströms skidklubb starta snökanonerna. Petter och Johannas Östergren är ansvariga för att den kom på plats.

”Vi hoppas kunna öppna på lördag”

Den gröna backen börjar skifta färg när det vita guldet sprutas ur kanonerna i Oskarström. Till helgen öppnar Vrenningebacken som drivs av Oskarströms skidklubb.

– Vi har haft kanonerna i gång i två dygn nu ungefär och hoppas att vi ska kunna öppna på lördag, säger Petter Östergren, 21 år, som tillsammans med sin lillebror Johannes, 17 år, är ansvarig för att snön ska komma på plats.

Bröderna har nästintill bosatt sig i den lilla värmestugan vid backen de senaste dagarna. I går anlände de vid 23-tiden och var uppe hela natten för att se till att det tillverkades snö. Var tjugonde minut var de tvungna att göra ett besök vid de två kanonerna för att se till att inställningarna är rätt, inget har fryst fast och för att rikta om dem så att inte all snö hamnar på samma ställe.

– Vi börjar bli lite trötta nu, men man får dricka mycket kaffe så går det bra, säger Petter skämtsamt.

På anläggningen har föreningen två kanoner och en lans. För att lansen ska kunna startas behövs mer kyla, eftersom den inte har någon inbyggd fläkt som kan kyla ner vattnet som ska sprutas ut. Ultimat är det när det är minus tio eller kallare.

När temperaturen ligger på minus fyra, som den gjorde när HP var på besök, kan man bara köra snökanonerna på den lägsta frekvensen, för att den ska hinna kyla ner vattnet innan det sprutas ut.

– Det kommer mycket snö från kanonen ändå, men vi hoppas på lite kallare så att vi hinner få så mycket snö som möjligt i backen till helgen, säger Petter.

Vallåsens skidanläggning i Våxtorp öppnar i morgon fredag 8 januari, medan Isaberg i Hestra öppnar på lördag 9 januari.

Läs även: Snart kan man ge sig ut på tur även i Sydhalland

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här