Vd:n Anders Junger: ”Vårt hotell ska vara en anledning i sig att åka till Halmstad”

Med mindre än två månader till folkomröstningen om hotellet vid Österskans ser Winn Hotel Group positivt på planerna att skapa ett destinationshotell i city. Och att bygga högt är en förutsättning för att investeringen på flera hundra miljoner ska gå att räkna hem.

ANNONS
|

När det stormade som värst valde Anders Junger, vd för Winn Hotel Group som ska driva hotellet vid Österskans, att inte uttala sig i media. Men med folkomröstningen ett par månader bort, har konsortiet bakom bygget växlat in på en mer offensiv väg.

– För oss handlar det nu om förmedla varför vi tror på det här konceptet, säger Anders Junger och fortsätter:

– Skeptikerna har helt rätt, det är en stor kapacitetsutbyggnad som kräver att vi kan locka hit nya besökare. Men Halmstad är en pärla, med alla stränder och naturen runt knuten. Ni har ert stora destinationshotell i Tylösand, men det finns inget motsvarande inne i city. Förhoppningen är att vårt hotell ska vara en anledning för folk att besöka Halmstad, och med ett spa på 1000 kvadrat och en skybar på 16:e våningen med en utsikt i 360 grader, tror jag att det kan sticka ut tillräckligt mycket.

ANNONS
Anders Junger.
Anders Junger. Bild: Rickard L Eriksson

Tagen på sängen av det stora motståndet

Han medger att han är lite tagen på sängen av det stora motståndet, och att projektgruppen (se faktaruta) jobbar i motvind.

– Det brukar ju främst vara motståndarna som går och röstar i lokala folkomröstningar, och jag tror inte att det kommer att formeras några Facebook-grupper för ett JA till hotellet. Men vi måste göra vad vi kan, såsom att arrangera utställningar med foton, 3D-bilder och modeller på det färdiga bygget.

Rent krasst går det inte att få ekonomi i en sådan här anläggning på färre än 180–200 rum.

Vad gäller kritiken om byggnadens höjd och dominans i området, understryker Anders Junger att han har stor respekt för att människor tycker olika. Men för Winn Hotel Group handlar det om ett högt hotell – eller inget hotell alls.

– Rent krasst går det inte att få ekonomi i en sådan här anläggning på färre än 180-200 rum. Mina ägare kräver att deras investering – och här talar vi om flera hundra miljoner – ska ge avkastning. Och med de premisserna som kommunen gav när de utlyste tävlingen fanns inget alternativ än att bygga många våningar.

Bild: White Arkitekter

Anders Junger understryker också att kommunen inte investerar några pengar i bygget, utan bara säljer marken till konsortiet.

– Dock är det ju kommunen som har initierat det hela, genom att utlysa sin tävling. Det är viktigt att få fram.

ANNONS

”Människan är till sin natur en social varelse”

Förutom det lokala motståndet, har Winn Hotel Group också fått tampas med covid-19 och farhågorna om att konferenserna kommer att avstanna för gott nu när vi har tvingats bli så digitala. Men även där känner sig Anders Junger trygg.

– Redan i april-maj förra året, när de flesta bedömde att affärsresande och konferenser skulle minska dramatiskt även på längre sikt, stack jag ut hakan och sa att jag tror på det personliga mötet. Teams och Zoom i all ära, men människan är till sin natur en social varelse.

På tisdag, den 30 november, ska ett nytt förslag till detaljplan för hotellet upp i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott. Vad gör ni om det inte går igenom?

– Det vågar jag inte svara på. Vi har anmält oss till en tävling och tagit fram en produkt som vann. För att genomföra vår plan behöver vi de kvadratmeterna vi har tagit i anspråk, så för mig finns bara att det går igenom. Men jag är medveten om att det här kan bli en krokig resa totalt sett. Förutom folkomröstningen i slutet av januari har vi också ett ordinarie val nästa år. Det kan givetvis innebära spinoffer – i båda riktningarna – för oss.

ANNONS

Hur ser tidsplanen ut om det skulle bli ett ja i folkomröstningen och allt därefter går som på räls?

– Kanske skulle det kunna bli byggstart i början av 2023, och sen brukar det ta två år från det att man sätter spaden i marken tills man kan öppna.

Detta har hänt – och detta händer

• Det var i april 2017 som kommunstyrelsen i Halmstad utlyste en markanvisningstävling för Österskans. Förslaget skulle omfatta saluhall, hotell, konferens och restaurang, och tanken var att skapa en kulturell knutpunkt vid Nissan. Vann gjorde ”Nya sammanhang”, och bakom bidraget låg Serneke (som ska bygga), White Arkitekter (som har ritat), Winn Hotel Group (som ska driva) och Fem Hjärtan Fastigheter (som ska äga byggnaderna och hyra ut dem till Winn Hotel Group).

• Förslaget möttes dock av omfattande protester, och en namninsamling för en folkomröstning startade. Resultatet blev 8 661 giltiga röster (det behövdes 8 075) och i somras beslutade kommunfullmäktige att en rådgivande folkomröstning ska hållas den 23 januari nästa år. På röstsedeln ska det stå: ”Vill du att det ska byggas ett hotell med restaurang och saluhall på Österskans enligt nuvarande förslag?”. Folkomröstningen är den första i Halmstads historia.

• Parallellt pågår det formella arbetet med planen. I morgon, den 25 november, läggs förslaget till ny detaljplan för området vid Österskans ut på kommunens hemsida. Den 30 november ska ksu, kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott, fatta beslut om huruvida förslaget kan gå vidare på nytt samråd (eller så kallad granskning). Det blir i så fall under perioden 14 december till 30 januari. Ledamöterna kan också välja att återremittera förslaget för vidare arbete.

ANNONS