Patrik Rosén lyckades i vinter inte få igenom en ombildning av HFAB:s lägenheter här på Norra vägen. I Rågsved blev det däremot bostadsrätter när han fixade fram sju bulvaner från Halmstad som röstade ja.
Patrik Rosén lyckades i vinter inte få igenom en ombildning av HFAB:s lägenheter här på Norra vägen. I Rågsved blev det däremot bostadsrätter när han fixade fram sju bulvaner från Halmstad som röstade ja. Bild: Jari Välitalo

Vd använde vänner från Halmstad i bulvanaffär

När hyresgäster i Rågsved var emot att deras lägenheter skulle ombildas till bostadsrätter tog vd:n för företaget Restate, Patrik Rosén från Halmstad, till tvivelaktiga metoder. Han såg då till att sju bekanta i Halmstad tillfälligt skrev sig på adressen – för att rösta igenom ombildningen – för att sedan skriva sig i Halmstad igen.

ANNONS
|

Avslöjandet görs av Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra, som har en upplaga på 540 000 exemplar per utgåva.

I tidningens reportage om ”ombildningsbluffen i Rågsved” kan man läsa att det handlar om ett nedgånget sjuvåningshus i södra Stockholm, med många tomma lägenheter och fullt med skräp utanför.

HFAB:s erbjudande

För snart tre år sedan ville hyresvärden ombilda huset till bostadsrätter. Ombildningskonsultföretaget Restate anlitades som hjälp.

Samma företag har i vinter varit anlitat i Halmstad när HFAB:s hyresgäster på Norra vägen, Badhusgatan, Bergsgatan och Skolgatan övervägde ett erbjudande om att ombilda till bostadsrätter.

Enligt företagets vd Patrik Rosén, ursprungligen från Halmstad, är Restate störst på den svenska marknaden och står för var tredje ombildning som görs i Sverige.

ANNONS

Riskfyllt köp

Kruxet med fallet i Rågsved var dock att det verkade riskfyllt att köpa lägenheterna. Fastighetsvärden hade tidigare jagats av myndigheter för brister kring brandskydd och farliga hissar. Husen i området blev dessutom rikskända 2018 när det visade sig att de hölls samman av spännband som i vissa fall inte ens var förankrade i grunden.

Flera som därför motsatte sig en ombildning till bostadsrätter tyckte det var konstigt att den ändå blev av. För att genomföra en sådan krävs nämligen att minst två tredjedelar av de boende röstar ja.

Hem & Hyra har dessutom låtit en bostadsrättsexpert analysera den nya bostadsrättsföreningens ekonomiska plan – och den analysen pekar på att risken för höjd avgift är stor, eftersom lånen är så höga.

Bytte villa i Halmstad mot etta i Rågsved

När tidningen granskat hur det kunde bli så här uppdagades en bulvanaffär som utgått från Halmstad.

Det visade sig nämligen att sju personer som röstat ja till ombildningen – via fullmakt – bara varit skrivna där ett par veckor, då omröstningen ägde rum. När det var klart att det blev ett ja till ombildningen skrev sig alla sju åter på sina adresser i Halmstad.

Då Hem & Hyra grävde i personernas bakgrund upptäckte tidningen att de sju var vänner på Facebook – och dessutom med Restates vd Patrik Rosén. En av dem – som på pappret lämnat sin villa i Halmstad för en etta i Rågsved under omröstningen – visade sig till och med vara närstående till Rosén.

ANNONS

I reportaget kan man läsa hur Restates vd först nekade till att känna till upplägget – men att han senare erkänt sin inblandning och hur det gått till.

Jag ångrar verkligen det jag gjort och kommer aldrig att göra om något liknande.

När HP nu kontaktar honom låter den annars så glade Patrik Rosén väldigt nedslagen.

– Jag ångrar verkligen det jag gjort och kommer aldrig att göra om något liknande, säger han.

Fixade fram namn

Han berättar om hur fastighetsägaren hörde av sig och ville ha hjälp att ombilda hyreslägenheterna till bostadsrätter.

– Det var inte jag personligen som höll i affären, men jag fixade fram namn på sju som jag känner i Halmstad som var beredda att ställa upp eftersom många av lägenheterna stod tomma, säger Patrik Rosén.

– Det var dumt och det var fel, tillägger han.

Det här är banditfasoner – det är bedrägeri. Drivkraften är att tjäna pengar.

Bengt Öhman, som är jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, säger till Hem & Hyra:

– Det här är banditfasoner – det är bedrägeri. Drivkraften är att tjäna pengar. Att vd:n för ett ledande företag är inblandad visar att det finns en fartblindhet. Att det är så riskfritt att lura hyresgästerna. Ingen bevakar att det hela går rätt till.

Avgörande ja-röster

Trots att det finns 57 lägenheter i det aktuella huset i Rågsved rörde det sig om betydligt färre förstahandshyresgäster. Därför var det bara 24 som var röstberättigade – och utan de hastigt tillkomna sju ja-rösterna från Halmstad hade nej-sidan vunnit så att ombildningen inte blivit av.

ANNONS

Fastighetsbolaget fick 77,7 miljoner av bostadsrättsföreningen när huset såldes. Utöver det uppger Hem & Hyra att den tidigare värden ska ha tjänat mångmiljonbelopp på de 40 lägenheter som bolaget fick rätt att sälja.

Får bara betalt när affärer blir av

Ombildningsföretag som Restate får normalt bara betalt när affärer blir av.

När Patrik Rosén var anlitad i samband med HFAB:s erbjudande i Halmstad i vintras rekommenderade han tidigt föreningarna i två av fastigheterna att tacka nej för att marginalerna blev för pressade.

I fallet Linden 2 på Norra vägen levde planerna på bostadsrätter in i det sista – men till slut fattades ett fåtal ja för att få föreningens ekonomi att gå ihop.

För Restate blev det därför ingen ersättning för arbetet som lades ner i Halmstad. Däremot tjänade företaget en hel del på att få igenom ombildningen i Rågsved. Dels handlade det om 312 000 kronor som föreningen betalade, dels betalade hyresvärden 900 000 kronor.

Frågan är nu vilka konsekvenser bulvanupplägget får?

– Jag vet faktiskt inte. Det här är jättejobbigt just nu, men man måste komma ihåg att vi gör 1 000-tals ombildningar där det ingår 10 000-tals lägenheter, svarar Patrik Rosén och tillägger:

– Det här handlar om ett enskilt fall där det blev fel och som aldrig ska återupprepas.

ANNONS

LÄS MER:Planerna på bostadsrätter gick upp i rök

LÄS MER:Så mycket får HFAB:s hyresgäster betala för sina bostadsrätter

LÄS MER:81 hyresrätter kan bli bostadsrätter

LÄS MER:HFAB:s hyresgäster i fem fastigheter funderar på borätter

LÄS MER:”En riktigt stor och bra affär för HFAB”

ANNONS