Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Christine Olsson/TT/arkiv

Vattnet måste kokas i Simlångsdalen

Alla boende i Simlångsdalen bör koka sitt vatten sedan bakterier upptäckts i vattenreservoaren.

I måndags fick Laholmsbuktens va indikationer på en förhöjd halt av E. coli-bakterier i två fastigheter i Simlångsdalen. Under onsdagsmorgonen fick de även besked att det finns en förhöjd halt av bakterien i vattenreservoaren i Simlångsdalen. En kokningsrekommendation har därför utfärdats till samtliga boende i området.

– Vi har upptäckt att det är en förhöjd bakteriehalt vid högreservoaren, därför misstänker vi att det kommer därifrån. Men vi har inte lyckats lokalisera utbrottet ännu, säger Mattias Hultin, avdelningschef på Laholmsbuktens va.

Kommunen inleder nu spolning av reservoaren och vattenledningarna. Nya prov kommer tas dagligen.

– Det vi gör nu är att vi bräddar reservoaren. Vi fyller upp så att det rinner över inne i reservoaren. När vi har gjort det ett tag börjar vi spola ledningarna, säger Mattias Hultin.

Det är ännu oklart när situationen kommer vara löst och man kommer kunna häva kokningsrekommendationen.

– Vi kanske lyckas lösa problemet redan i dag, men i och med att vi inte får provsvaren så snabbt kommer vi inte kunna häva kokningsrekommendationen. Vi behöver två godkända prover för att kunna göra det.

Efter att vattnet har kokats kan det användas som vanligt. Skulle man få i sig E. coli-bakterier riskerar man bland annat att få diarré och buksmärtor. I sällsynta fall kan det även leda till sjukdom i njurarna och njursvikt, enligt Medibas.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här