Vattnet i Simlångsdalen var otjänligt i flera dagar.
Det kommunala vattnet i Simlångsdalen är nu fritt fram att dricka. Bild: Christine Olsson / TT

Vattnet i Simlångsdalen åter drickbart

Uppmaningen om att koka vattnet i Simlångsdalen innan användning gäller inte längre. Nya prover visar att vattnet är åter drickbart och fritt från bajsbakterier.

ANNONS
LocationSimlångsdalen||

I måndags gick Laholmsbuktens VA, LBVA, ut med en varning om att det kommunala dricksvattnet i Simlångsdalen var otjänligt. Det hade upptäckts koliforma bakterier och intestinala enterokocker som man trodde kommit från djuravföring.

På fredagen lämnade LBVA nya besked, de senaste dagarnas prover påvisar inga halter av tidigare nämnda bajsbakterier. Vattnet behöver därför inte längre kokas innan användning.

Fortfarande okänd orsak

LBVA utreder fortfarande orsaken till bakterierna och har ingen konstaterad förklaring, men produktionschef Mattias Hultin har teorier.

– Vi misstänker att det kommit in i reservoaren eftersom det var där vi upptäckte det från början men vi har inte lyckats lokalisera det än. Det var ett kraftigt regnoväder förra veckan med mycket regn och vind och även ett omslag från varmt till kallt. Det i kombination med omsättningen i reservoaren kan leda till att bakterier kommer in eller börjar växa till sig, säger han.

ANNONS

I veckan har man vidtagit en rad åtgärder för att se till att vattnet i vattenkranarna blir drickbart.

– Vi har hela tiden haft godkänt vatten från vattenverket så vi vet att vattnet därifrån är bra. Vi har öppnat upp nätet i andra delen av samhället där vi spolat igenom ledningsnätet samtidigt som vi har omsatt vattnet i reservoaren så att överskottet rinner ut, förklarar Mattias Hultin.

ANNONS