Från vänster Andreas Bäckstrand, Fredrik Nilsson och "prisutdelaren" Mattias Höjman från Nissans vänner.
Från vänster Andreas Bäckstrand, Fredrik Nilsson och "prisutdelaren" Mattias Höjman från Nissans vänner.

Vattentjänstemän belönas av sportfiskarna

2016 års Nissanambassadörer är utsedda – två tjänstemän på länsstyrelsen och Vattenmyndigheten i Göteborg.

ANNONS
|

– Vi har sett att de gjort ett bra och gediget arbete kring Nissan, säger Mattias Höjman, ordförande för Nissans vänner, organisationen för sportfisket i Nissan.

Tjänstemännen heter Fredrik Nilsson (länsstyrelsen i Västra Götaland) och Andreas Bäckstrand (Vattenmyndigheten Västerhavet).

De ligger bland annat bakom beslutet att göra Nissan till ett referensvatten, med nationellt värde, för det som enligt vattendirektivet ska göras senast 2018. Häri finns ett förslag om ett pilotprojekt med att årligen transportera vandringmogen lax förbi vattenkraftverken och släppa dem så högt upp som i Hylte kommun.

– Vi försöker hitta åtgärder för en god vattenmiljö som kan innebära större insatser på ett ställe men som gör möjligt att man nöjer sig med mindre på andra, säger Andreas Bäckstrand.

ANNONS

Fredrik Nilsson ser exempelvis vid Slottsmöllekraftverket, vilket besågs då man mottog sina utmärkelser av Nissans vänner:

– Laxtrapporna är inte bra. Bättre vore att öppna hela vallen under gamla bron och låta vattnet få en strömmande fåra. Det kräveren del fyllnadsmassor, säger han.

ANNONS