Vattenförbud ger tips om slösaktiga grannar

Bevattningsförbudet har ännu inte gett önskad effekt, men LBVA får in tips från invånare som har sett grannar fylla upp pooler, bevattna trädgården med vattenslang eller använda högtryckstvätt.

ANNONS
|

– Det är jättemycket folk som har uppmärksammat bevattningsförbudet och vi har fått bra respons, säger Henrik Kellgren, verksamhetsutvecklare på Laholmsbuktens va.

Som HP har skrivit tidigare har LBVA varnat för att dricksvattnet är på väg att ta slut. Historiskt låga grundvattennivåer gjorde att Halmstad och Laholm införde ett rekordtidigt bevattningsförbud före påsk.

– Vi förbrukar nästan lika mycket, det är väldigt marginellt. Vid påsk brukar vi ha en topp och den har inte varit lika hög som den brukar, säger Henrik Kellgren som tror att påskkylan är förklaringen.

LBVA har ingen rätt att bötfälla de hushåll som inte följer förbudet, men kan i värsta fall stänga av vattnet för slösaktiga kunder. Till att börja med kontaktar man enskilda kunder.

ANNONS

– Vi har fått in ärenden om folk som antingen inte vet om förbudet eller inte bryr sig. Invånare ringer till Halmstad direkt och tipsar om grannar som har vattnat trädgården eller fyllt poolen.

Vad rekommenderar ni invånare som ser en granne bryta mot förbudet?

– Om man har en god relation med sin granne kan man säga "du vet väl om att det är bevattningsförbud?" Det är för allas bästa.

Det går också bra att höra av sig till LBVA.

– Vi har små möjligheter att vara poliser, men jag har skickat ut några brev till adresser vi har fått in. Vi har inte stängt av vattnet för någon än, men har möjlighet att göra det. Vi vill inte hamna i ett läge där vattnet tar slut och vi inte kan ha vatten i ledningarna.

Inför sommaren hoppas Henrik Kellgren att LBVA hinner få så många poolägare som möjligt att inse att dricksvattnet inte räcker till att fylla alla pooler.

– Vi har fått förfrågningar om var man kan hämta vatten. Det finns de kunder som vill kunna fylla sin pool och det får de göra, men inte med kommunalt dricksvatten. På Brottet använder vi havsvatten.

Företag som distribuerar vatten till poolägare i Halmstad får inte heller använda dricksvatten.

ANNONS

Hur blir det med de kommunala badanläggningarna utöver Brottet?

– De är prioriterade eftersom vi har satt begränsningar på privata pooler. Skulle det bli en varm sommar så ska vi kunna erbjuda de kommunala baden. I Oskarström fylldes badet till stor del med renat Nissanvatten förra året.

Hur skärps reglerna för storförbrukande företag?

– Vi håller på att upprätta en dialog med storförbrukare och har sträckt ut en hand för att se om vi kan hitta samarbetsmöjligheter som gör att förbrukningen minskar. Jag tror att många företag redan har tittat och tänkt på detta.

Lantbrukare får lov att använda dricksvatten till djuren men inte till att vattna åkrar.

– De som har kommunalt dricksvatten har ett avtal med oss och är skyldiga att följa bevattningsförbudet. Många bönder har en uttagsrätt i ett vattendrag eller egen brunn och då är länsstyrelsen tillsynsmyndighet.

Om: bevattningsförbudet

  • Sedan den 11 april råder bevattningsförbud i Halmstads och Laholms kommuner. Förbudet gäller tills vidare och lär bli långvarigt.
  • Att vattna med kanna är tillåtet, medan att bevattna trädgården eller tvätta bilen med hjälp av vattenslang är förbjudet.
  • Det är inte heller tillåtet att fylla swimmingpooler, tvätta tak, fasader eller altaner. "Högtryckstvätten är en jättebov. Det blir jätterent, men de drar enormt mycket vatten", säger Henrik Kellgren.
  • En personförbrukar i genomsnitt mellan 140 och 160 liter dricksvatten per dygn. Merparten går till hygien, dusch och toalettbesök.
  • LBVA uppmanar till korta duschar och man undviker att bada i badkar.
ANNONS