4-åriga Hedda tar första spadtaget till det som ska bli den nya Vårhems förskola. Efter det följer åtskilliga till spadtag av de andra förskolebarnen.
4-åriga Hedda tar första spadtaget till det som ska bli den nya Vårhems förskola. Efter det följer åtskilliga till spadtag av de andra förskolebarnen. Bild: Jari Välitalo

Vårhems förskola byggs upp efter branden

Snart två år efter att Vårhems förskola brann ner i en anlagd brand tar 4-åriga Hedda första spadtaget till en ny på samma plats.
– Om ett år blir det invigning av två barnavdelningar och ett församlingshem, säger Joakim Eliasson, fastighetsstrateg i Halmstads församling.

ANNONS
|

Det var sent på söndagskvällen den 3 mars 2019 som Räddningstjänsten i Halmstad fick larm om en brand på Rotorp.

Med förstärkning från Laholm kallades sex enheter till platsen för att begränsa branden så att den inte spred sig till andra hus i kvarteret. De inledande försöken att rädda byggnaden genom att kyla ner taket visade sig snabbt vara förgäves.

På måndagsmorgonen återstod bara rykande rasmassor.

Räddningstjänsten kunde inte rädda den övertända förskolan i mars 2019.
Räddningstjänsten kunde inte rädda den övertända förskolan i mars 2019. Bild: Jari Välitalo

– Men vi hade gått ut med meddelande till alla berörda föräldrar, så att de som behövde lämna sina barn kunde göra det på Nikolai församlingshem, minns rektor Jill Nielsen när vi nu träffas intill den tomma grusplanen vid Richardsonsgatan.

ANNONS

– Vi behövde bara hålla stängt på tisdagen. Redan på onsdagen kunde vi flytta in en barack vid Aleskogen som vi fick hyra av kommunen, berättar hon.

– I slutet av sommaren fick vi sedan en lokal på Bohusgatan, men tyvärr var den inte så stor att vi kunde ha kvar två avdelningar.

Rektor Jill Nielsen ser fram emot att få två helt nybyggda förskoleavdelningar för 38 barn.
Rektor Jill Nielsen ser fram emot att få två helt nybyggda förskoleavdelningar för 38 barn. Bild: Jari Välitalo

Två avdelningar, med sammanlagt 38 barn i åldern 1–5 år, ska det dock finnas plats för i det nya bygge som nu ska uppföras på samma plats där Vårhems förskola stod förr.

– Enligt detaljplanen får här bara vara kyrklig verksamhet, men eftersom vi haft förskola så länge gav kommunen besked om att den fick fortsätta, säger Joakim Eliasson, fastighetsstrateg i Halmstads församling.

Joakim Eliasson hjälper till när alla barnen vill testa att ha byggarbetarhjälm på sig.
Joakim Eliasson hjälper till när alla barnen vill testa att ha byggarbetarhjälm på sig. Bild: Jari Välitalo

Första spadtaget får han ivrig hjälp med av förskolebarnen som är på plats den här dagen. De turas om att ta på hjälm och lyfta den tunga spaden.

Till sist blir det så många spadtag att man nästa kan tro att husen ska byggas med källare – men Joakim Eliasson försäkrar att det bara ska vara bottenplatta.

Förskolebarnen städar upp på platsen, som hela nästa år ska vara en byggarbetsplats.
Förskolebarnen städar upp på platsen, som hela nästa år ska vara en byggarbetsplats. Bild: Jari Välitalo

Han berättar att det handlar om två byggnader, på sammanlagt 800 kvadratmeter, som ska stå klara i november nästa år.

– Invigningen blir väl i samband med terminsstarten i januari 2022, säger han och förklarar att den ena byggnaden ska vara ett församlingshem.

ANNONS

– Där ska vi ha allt från begravningskaffe till teaterverksamhet för barnen.

Enligt polisen pekade det mesta på att branden var anlagd, bland annat hittades brandfarlig vätska på platsen. I maj förra året lades dock förundersökningen om mordbrand ner eftersom det inte fanns några vittnesuppgifter eller tekniska bevis i form av dna eller fingeravtryck som kunde knyta någon gärningsperson till dådet.

LÄS MER:Kraftig brand i förskola på Rotorp

ANNONS