Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vargaslätten till salu för 6,5 miljoner

För den som har 6,5 miljoner och ett brinnande intresse för botanik finns nu ett mycket speciellt objekt ute på marknaden: Vargaslätten. Den enorma trädgården, med tillhörande bostadshus och egen badplats, har alltid varit en hemlig halländsk oas. Frågan är vad som nu händer med anläggningen utanför Simlångsdalen.

Det är mäklarfirman Skånegårdar som säljer Vargaslätten och på hemsidan beskrivs fastigheten så här:

"Ett mycket privat kulturarv med en enastående träd- och växtsamling. En i absolut särklass unik trädgårdsanläggning som ursprungligen skapades 1917 av välkända göteborgsarkitekten Sigfrid Ericson […] Totalt ca 13 ha varav 6 ha anlagd trädgård med bl a woodland, klippträdgård med vattenfall, rhododendrondal, hassellund, terrassträdgård, sagolik tjärn, 20 meter lång pergola, springvatten, blomsterängar, torvpartier…".

Förutom all växtprakt tillkommer tre bostäder, samt eget badhus med brygga. Och det hela är "privat och högt beläget på en platå med sjöutsikt."

Vargaslätten är med andra ord inte ett fritidshus i mängden, utan ett mycket annorlunda objekt som alltid har varit lite hemligt. En och annan grupp med trädgårdsentusiaster har fått gå på rundvandring genom åren, och det har skrivits ett par böcker om det unika växtlivet.

Anledningen till att Sigfrid Ericson anlade sin trädgård just utanför Simlångsdalen var att hans fru Ruth var uppvuxen där. Sigfrid skaffade växter från hela världen, och fick dem att överleva i det sydsvenska klimatet. Han fick god hjälp av sin hustru, tjänsteflickor och karlar från trakten, som grävde, planterade och bar sten.

I mitten av 1950-talet köpte Gunnar Westerberg, direktör för Nordiska Filt, Vargaslätten och i många år användes stället för representation och som familjens sommarnöje. 1995 omvandlades anläggningen till ett aktiebolag, som enligt årsredovisningen för 2012 ägs av den internationella stiftelsen The Nature Trust. Det är Gunnar Westerbergs son Göran som står som verkställande direktör för bolaget, och under våren har informella kontakter förekommit mellan ägarsidan och Halmstads kommun, som dock avböjt ett köp med motiveringen att man inte anser sig ha kompetens att förvalta och utveckla en anläggning som Vargaslätten.

Så nu kan alltså hugade privatpersoner lägga ett bud. Förutom att det krävs en rejäl slant till själva köpet, bör man också ha både resurser och intresse av att vårda träd och växter. Frågan är vem som kan tänkas vara intresserad av en sådan investering? HP ringde upp Göran O Westerberg, som dock inte vill säga något om anledningen till försäljningen eller spekulera kring tänkbara köpare.

- Det är en privat försäljning av en privat anläggning och den som är intresserad av ett köp kan ta kontakt med Skånegårdar, säger Göran O Westerberg.

Inte heller mäklarfirman vill säga något om försäljningen, därifrån kommer samma besked: inga kommentarer till pressen.

Fotnot: På dagens insändarsida finns också ett inlägg om Vargaslätten.