Var extra snäll mot dina träd i år

Tappar ditt träd grenar eller ser kalt ut? Det kan vara den torra sommaren 2018 som fortfarande spökar.
– Träd som växer på torra platser har en tuff resa, säger Moa Pettersson, handläggare på Länsstyrelsens naturvårdsenhet.

ANNONS
|

Sommaren 2018 blev en pärs för växtligheten. Mycket torkade bort och dog när vecka efter vecka passerade utan regn. Även träd, som är förhållandevis torktåliga tack vare sina djupa rötter, törstade.

– Många små eller nyplanterade träd dog sommaren 2018. Man kunde också se att björkarna fick höstfärger mitt i juli, även om de flesta återhämtade sig, säger Moa Pettersson.

Lövträd är som kameler

Hon brukar liknar lövträd vid kameler, som kan lagra vatten i sina pucklar.

– Fast i lövträdens fall handlar det ju om att lagra vatten i stammen. Med hjälp av sin vattenreserv kan de klara sig ett bra tag även om det inte regnar.

ANNONS
Moa Pettersson, länsstyrelsen Halland.
Moa Pettersson, länsstyrelsen Halland. Bild: Klas Rosenkvist

Det är dock svårare att lagra vatten för träd som planterats på en torr plats redan från början, till exempel i en trädgård. Om ett träd får för lite vatten blir det mer mottagligt för skadedjur och svampar. Det kan också släppa grenar, få minskad bladmassa eller visa andra tecken på stress. Här ser vi fortfarande spår av sommaren 2018 både i skogen och i våra egna trädgårdar.

Michael Henriksen är arborist på Klättermusen Trädvård AB i Åled. Hans råd är att inte beskära sina träd i år om man inte måste.

– Ett snitt sänker alltid trädets vitalitet. Många träd behöver fortfarande all sin kraft för att skydda sig själva mot röta och andra angrepp, förklarar han.

Michael Henriksen på Klättermusen Trädvård AB.
Michael Henriksen på Klättermusen Trädvård AB. Bild: Andreas Apell

Vill man beskära sina fruktträd är hans råd att vänta till JAS-perioden, alltså juli, augusti, september.

– Då stressas trädet mindre och skjuter färre vattenskott. Samtidigt kan man passa på att gallra karten så att frukterna blir större.

Hygien ett viktigt ledord

För den som ändå vill beskära nu är hygien ett viktigt ledord.

– Se till att rengöra verktygen mellan varje träd. Då överförs inte eventuell smitta, säger Michael Henriksen.

Även om många träd ännu är försvagade i sviter efter torkan 2018 så betonar både han och Moa Pettersson att träd är riktiga överlevare.

ANNONS

– Jag har arbetat en del med veteranisering, eller ”plågsamma växtförsök”, som det också kallas. Det går ut på att åldra träden i förtid, berättar Moa Pettersson.

I skogarna finns nämligen ofta både unga och riktigt gamla träd, medan det är ont om träd som är ”medelålders”. För att gynna insekter och växter som behöver träd som är, låt säga runt 100 år gamla, görs försök att ”dubblera” åldern på 50-åriga träd.

Träden läker trots brutaliteten

– Vi borrar i dem för att imitera hackspettshål. Vi motorsågar dem för att skapa blixtnedslag. Snart har de en dubbelt så gammal ”kropp” och kan bli hem åt insekterna, förklarar Moa Pettersson.

Trots den hårda behandlingen lappar träden ihop sig och läker.

– Det är helt otroligt vad de klarar av. Har man ett påverkat träd hemma ska man därför inte misströsta i första taget utan ge det lite tid, säger hon.

Träd är också överlevare på andra sätt. Många minns säkert aspluddet som låg som vita snödrivor på marken i maj 2019.

– Det var en väldigt speciell syn. Den stora frömängden var aspens sätt att försäkra sig om fortlevnad efter den torra sommaren, säger Moa Pettersson.

ANNONS