Var är den gamla klockan?
Var är den gamla klockan? Bild: Emelie Nordh

Var är klockan från gamla Handelsbankshuset?

Den har hängt där i hörnet Storgatan/Brogatan sedan 1926 men sedan några år är klockan borta. Hallandsposten gick därför ut på jakt.

ANNONS
|

Det verkar vara många Halmstadbors hjärtan som klämtar lite extra för den gamla klockan på före detta Handelsbankshuset i centrala Halmstad. Flera läsare har vänt sig till HP:s redaktion och undrat vart klockan har tagit vägen. HP beslutade därför att leta fram svaret på var klockan är någonstans.

I vårt tidningsarkiv hittar vi en artikel om att den 2017 skulle plockas ned för renovering när en av de tre klockorna hade slutat att fungera. Så är fallet – den ligger just nu isärplockad på en verkstad i Söndrum.

– Vi kommer att restaurera den och det är lite plåt-, svets- och lackarbeten som ska göras. Sedan har vi också skaffat nytt urverk och tavlor. Tyvärr har arbetet kanske inte prioriterats till 100 procent, säger Adam Johansson, vd på Muscle Fastigheter AB.

ANNONS

Företaget äger ett 20-tal fastigheter i Halmstad med kontor, bostäder och industrilokaler. Industriverksamhet är grunden i företaget, och det kan vara bra när nu Adam Johansson själv försöker fixa klockan tillsammans med brodern Fredrik, som är urmakare.

– När jag började slipa så visade det sig att den tydligen har varit ljusblå, orange, brun, svart – ja hela regnbågens nyanser finns i olika lager.

Det gamla Handelsbankshuset byggdes ursprungligen av Göteborgs bank 1922 och det var först 1926 som klockan hamnade på huset.

– Den är inte original från denna fastighet utan jag tror att den ursprungligen har hängt borta på Lilla torg eller längre ner på Storgatan. Klockan är nog från slutet av 1800-talet, säger Adam Johansson.

Nu återstår det bara för bröderna Johansson att få ihop den gamla klockan igen, men det sker nog tidigast under början av nästa år.

ANNONS