Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Vallås äldreboende får vänta på 3D-printad mat

I höstas var tanken att 3D-printade livsmedel skulle ha testats på Vallås äldreboende. Men projektet har försenats. Förhoppningen är nu att tester kan göras till hösten i stället.

Halmstad deltar, tillsammans med Helsingborg, i ett internationellt forskningsprojekt som går ut på att göra konsistensanpassad kost, så kallad timbalkost, mer aptitlig. Timbalkost är fint passerade puréer blandat med till exempel ägg, mjölk, vetemjöl och kryddor som ofta serveras i små fyrkanter.

Genom att skriva ut maten i 3D-skrivare så att den får ett utseende som påminner om dess ursprung ska maten bli mer estetiskt tilltalande. Broccolipuré skrivs till exempel ut till en broccoli, kycklingpuré till en kycklingklubba och så vidare.

LÄS MER: Äldre på Vallås ska testa 3D-printade livsmedel

Förhoppningen var att 3D-printad mat skulle ha testats på Vallås äldreboende redan i höstas. Men det hela har tagit längre tid än beräknat på grund av att det varit mycket att ta ställning till enligt Evelina Höglund, projektledare på Sveriges forskningsinstitut Rise som håller i projektet som går under namnet Framtidens mål.

Testerna sköts därför upp till i våras men fick då ställas in på grund av det rådande coronaläget.

– Vi har varit tvungna att lägga huvuddelarna av testerna på is eftersom det är besöksförbud på äldreboendena och de som jobbar där behöver fokusera helt på sin kärnverksamhet i nuläget, berättar Evelina Höglund.

Planen är nu att utföra testerna så fort det går, förhoppningsvis under sommaren eller i början av hösten.

– Vi kommer då att printa ut mat i köken på våra tre testställen, varav ett är Vallås äldreboende, och låta boende och personal smaka och ge oss sin feedback.

Tidsplanen hänger mycket på hur situationen med covid-19 utvecklas tillägger hon. Men målet är att slutföra projektet under hösten eller vintern.

LÄS OCKSÅ:

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här