Kritisk. Gymnasiechefen på Sturegymnasiet Maria Melander tror inte att det blir bättre med en centraliserad teknisk service åt skolorna.
Kritisk. Gymnasiechefen på Sturegymnasiet Maria Melander tror inte att det blir bättre med en centraliserad teknisk service åt skolorna.

Vaktmästare oroliga över sparförslag

Skolvaktmästarna på Sturegymnasiet befarar att deras jobb ska försvinna från skolan när vaktmästeriet centraliseras, enligt ett förslag som på sikt ska spara 15 miljoner kronor åt kommunen.

ANNONS

–Centralisering har för mig en dålig klang. Som skolvaktmästare måste vi finnas på plats, nära verksamheten, säger Anders Snygg, en av vaktmästarna på Sturegymnasiet.

Hans kollega Lotta Noaksson Högvall tror inte att vaktmästeriet kommer att fungera om de inte finns på plats på skolan.

– Vi är oljan i motorn. Vi har hand om tusen nycklar till skåp och hurtsar, vi har koderna till alla elevskåpen. Vi kan rycka ut direkt om någon har låst in sitt instrument i en skolsal till exempel, säger hon.

Båda två poängterar också att det är viktigt att få tillhöra samma organisation som de personer man arbetar tillsammans med.

ANNONS

– Det blir ett större avstånd om vi kommer utifrån och har en annan chef. Nu är vi alla som arbetar på Sturegymnasiet kolleger, menar Lotta Noaksson Högvall.

Sturegymnasiets rektor Maria Melander är kritisk till att förslaget på centralisering av den tekniska driften inom Halmstads kommun har tagits fram utan att verksamheternas chefer har varit delaktiga.

– Utredningsuppdraget har formulerats av kommunchefen och utförts av chefen för teknik- och fritidskontoret. Även om jag inte har fått full information om alla detaljer måste jag ändå säga att jag inte gillar förslaget. Vi behöver ha vaktmästarna på plats på skolan och jag anser att vi ska tillhöra samma organisation.

Bakgrunden till oron hos personalen på gymnasieskolan är en intern information inom Halmstads kommun som har gått ut för en tid sedan, där det sägs: ”Under högt tempo pågår arbetet med att införa den nya organisationen för FM-service (facility management) i Halmstads kommun. Den 1 januari ska detta vara genomfört.”

Den tekniska servicen i kommunen är i dag fördelad på sex förvaltningar: barn- och ungdom, fastighetskontoret, kulturförvaltningen, teknik- och fritid, utbildnings- och arbetsmarknad samt servicekontoret. Framöver ska den interna servicen samlas ”under en hatt”, det vill säga servicekontoret.

Exakt vad det kommer att innebära praktiskt för var respektive yrkesgrupp ska ha sin bas är ännu inte klart, enligt servicekontorets chef Carl Westman. Men han räknar med att 20 tjänster sammanlagt inom de sex förvaltningarna kan sparas in, i samband med kommande pensionsavgångar.

ANNONS

– Skillnaden mot hur vi är organiserade i dag blir framför allt att personal från olika förvaltningar som jobbar med arbetsuppgifter som ibland går in i varandra ska bilda team, där arbetslagen själva tar fram vilken organisation de vill ha. I dag är det en person från en förvaltning som klipper gräset vid skolan och en annan rensar ogräs mellan stensättningen. Om alla i stället tillhör samma förvaltning slipper vi de här gränsdragningsproblemen och blir mer effektiva, säger Carl Westman.

Beträffande skolvaktmästarnas oro för att inte få ha sin arbetsplats på den skola de ansvarar för, svarar Carl Westman:

– Självklart ska vi dra nytta av de anställdas lokalkunskap. De vore dumt annars. Det finns ingen poäng att folk skickas runt till olika ställen i onödan.

Varje förvaltning ska nu ta fram en risk- och konsekvensanalys som presenteras den 21 oktober då den centrala samverksansgruppen, med deltagare från arbetsgivare och fackliga organisationer, träffas.

–Analyserna görs på varje förvaltning, så nära verksamheterna som möjligt. Det går inte att man från centralt håll försöker gissa sig till vilka konsekvenser det blir ute på arbetsplatserna, säger Carl Westman.

Han har själv inte fått särskilt många reaktioner.

– Några har tagit kontakt med mig personligen och fått förklarat vad förändringen handlar om. Jag har uppfattningen att de blivit lugnade.

ANNONS

Omorganisationen av den tekniska servicen ingår i ett större uppdrag som gavs 2015 till den förre kommunchefen Fredrik Geijer och som har övertagits av nuvarande kommunchef Henry Bengtsson. Inom tre år ska 100 miljoner kronor sparas genom att kommunens organisation effektiviseras.

ANNONS