Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vaken person filmade när cementvatten släpptes ut i brunn

När Halmstadbon såg att ett fordon släppte ut cementvatten rakt ner i en dagvattenbrunn beslutade personen att filma händelsen och anmäla tilltaget till kommunen. Ett misstag uppger företaget som får stå för kostnaden för spolning av ledningar.

Det var i början av sommaren som en Halmstadbo uppmärksammade händelsen som inträffade på Skonertgatan. Personen valde att filma, ta bilder och sedan anmäla saken till kommunen.

Bygg- och miljöförvaltningen och LBVA som var snabbt på plats hittade tydliga spår efter utsläpp av cementvatten och i brunnen fanns det cement.

LBVA vidtog omedelbart åtgärder för att stoppa cementen från att stelna genom att spola ledningarna.

– Annars hade det kunnat bli ett problem i dagvattenledningen, säger Frida Roos Lundström, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Fordonet syntes på film

Eftersom anmälaren lyckats fånga företagets fordon på film var det lätt att se vem som låg bakom tilltaget. Företaget, Veinge betong, har nu fått en räkning på cirka 5 000 kronor som motsvarar kostnaden för kommunens arbete.

Företagets platschef, Sven-Erik Jonasson, uppger att det hela var ett misstag och att rutinerna för hantering av cementvatten i det här fallet inte har följts.

– Vi har gjort fel och kommer inte att bestrida avgiften. Det var en deciliter slam ursköljt med tio liter dricksvatten så det var ofarligt, men chauffören skulle inte ha släppt ut det på asfalt utan väntat med att skölja ur tills han kommit hem.

Ärendet har avslutats

Eftersom det inte var någon fara för miljön har kommunen avslutat ärendet.

– I det här specifika fallet ledde dagvattenledningarna ut i Nissan och då blir det en utspädningseffekt. Miljöpåverkan blir då försumbar, säger Frida Roos Lundström och tillägger:

– Men hade de lett ut till ett litet vattendrag hade det absolut blivit en lokal miljöpåverkan eftersom cement i princip är kalk och har ett högt pH, vilket kan påverka levnadsmiljön för vattenlevande organismer och också gör vattnet grumligt.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!