Vaccinationen i Halland blir inte klar förrän i augusti

Hallänningar under 65 år kan inte längre räkna med att vara färdigvaccinerade förrän mot slutet av sommaren. Detta efter att rekommendationen för Astra Zenecas vaccin ändrats så att andra dosen först ska ges efter 9-12 veckor. Som fördel lyfts att fler kan komma att få sin första dos tidigare.

ANNONS
|

– Vi följer nu Folkhälsomyndighetens rekommendation och bokar in andra dosen efter tio veckor, men man har ett visst skydd redan efter första dosen, säger Pernilla Wallerstedt, Region Hallands vaccinationssamordnare.

Enligt Region Hallands tidigare tidsplan skulle vaccinationen av ”den breda massan” hallänningar starta i slutet av april och pågå juni ut. Man räknade då med att även Astra Zenecas vaccin skulle ges med fyra veckors mellanrum. Denna sista fas i vaccinationen omfattar alla mellan 18 och 59 år, som inte prioriterats i tidigare faser.

– Eftersom alla i denna fas är under 65 år så kan vi använda alla tillgängliga vaccin, men som prognosen ser ut nu så kommer Astra Zeneca att vara den största leverantören, säger Pernilla Wallerstedt.

ANNONS

I dagsläget används tre godkända covidvaccin i Halland och övriga landet – Pfizers, Modernas och Astra Zenecas. Astra Zenecas vaccin skiljer sig från de andra på två punkter. Dels rekommenderar Folkhälsomyndigheten det enbart till personer under 65 år, eftersom det inte gjorts tillräckligt stora studier på personer som är äldre än så. Dels är skyddet efter genomgången vaccination lägre, cirka 62 procent, jämfört med 94-95 procent för Pfizers och Modernas.

– Men från nationellt håll är man tydlig med att även Astra Zenecas vaccin är bra. En skyddseffekt på 62 procent är det normala och ungefär där som vanliga influensavaccinet ligger. Det är snarare Pfizers och Modernas vaccin som ger ovanligt högt skydd, säger Pernilla Wallerstedt.

Färdigvaccinerat först i augusti

Ingen av vaccinleverantörerna har dock lyckats leverera de mängder vaccin som tidigare utlovats och enligt Pernilla Wallerstedt kommer Halland inte att få större mängder förrän i april och framåt.

– Som det ser ut nu så kommer vi att få totalt 50 000 doser i mars månad och därefter ökar leveranserna. Allra mest vaccin beräknas vi få i juni. Astra Zenecas vaccin kommer att vara det som vi får mest av, följt av Pfizers. Ytterligare två vaccin är på gång för godkännande, men de kommer då att stå för en mindre andel tillsammans med Modernas vaccin, säger hon.

ANNONS

Om den största mängden vaccin kommer först i juni och första och andra dosen av Astra Zenecas vaccin ska ges med tio veckors mellanrum innebär det att många hallänningar är färdigvaccinerade först i slutet av sommaren.

– Vi hade naturligtvis hoppats kunna vaccinera snabbare och fortfarande kan mycket hända. Nuvarande leveransprognoser kan ju komma att förändras, säger Pernilla Wallerstedt.

LÄS MER:Halland har gått från långsam till snabb i vaccinationstakten

Bättre skydd med längre intervall

Anledningen till Folkhälsomyndigheten ändrat den rekommenderade intervallen mellan första och andra dosen av Astra Zenecas vaccin är att senare studier visat att skyddet kan bli betydligt högre än 62 procent om man väntar 9-12 veckor med andra dosen än om den ges efter de fyra veckor som tidigare rekommenderats. Exakt hur stort skyddet blir anges inte, men myndigheten lyfter ytterligare en positiv effekt av att vänta med andra dosen:

”I den rådande pandemisituationen och med begränsad leverans av vacciner är detta gynnsamt då det ger möjlighet att fördela tillgängliga vaccindoser till fler individer och därmed får fler personer skydd av en första vaccindos tidigare”, skriver man på sin hemsida.

Halland varit transparenta

Folkhälsomyndigheten ändrade sin rekommendation redan den 16 februari, men så sent som i förra veckan rapporterade Dagens Nyheter att 19 av 21 regioner fortfarande räknade med att vaccinera klart sin vuxna befolkning fram till halvårsskiftet. Halland pekades då ut som en av två regioner som inte var säkra på att målet kunde nås.

ANNONS

Har inte alla regioner samma problem med leveranser och med att Astra Zenecas vaccin nu ska ges med tio veckors mellanrum?

– Jo, det är samma för alla, men vi har valt att vara väldigt transparenta och utgått från hur leveransprognoserna ser ut idag, säger Pernilla Wallerstedt. Skulle det komma mer vaccin så ändras ju läget. Naturligtvis instämmer vi med och arbetar mot regeringens mål om att alla 18 år och äldre ska vara vaccinerade till halvårsskiftet.

ANNONS