”Jag förstår att folk är förbannade och jag hade aldrig själv tagit emot vaccinet. Samtidigt har jag pratat med de som fick sprutan och förstår att de fick intrycket att vaccinet annars skulle kastas”, säger Ann-Charlott Mankell (M), hemvårdsnämndens ordförande.
”Jag förstår att folk är förbannade och jag hade aldrig själv tagit emot vaccinet. Samtidigt har jag pratat med de som fick sprutan och förstår att de fick intrycket att vaccinet annars skulle kastas”, säger Ann-Charlott Mankell (M), hemvårdsnämndens ordförande. Bild: Johan Persson

Vaccination av chefer ska utredas

Vaccinationen av hemvårdens ledning har nu även uppmärksammats av ansvariga politiker. Ann-Charlott Mankell (M), hemvårdsnämndens ordförande, säger att hon ”förstår att folk är förbannade” och att händelsen ska utredas. Region Halland är inne på samma linje.

ANNONS
|

Mankell och nämndens vice ordförande, Rose-Marie Henriksson (S) har bett om – och även fått – en detaljerad redogörelse av vad som hände när elva personer i hemvårdsförvaltningens ledning och administration vaccinerades med överblivna doser på Slottsparkens äldreboende.

– Vi har sedan i vår tur informerat övriga i hemvårdsnämnden. Det gjorde vi vid ett teamsmöte i fredagskväll. Förvaltningen ska nu se över rutinerna för hur man hanterar överblivna doser och stämma av dem med nämnden, berättar Ann-Charlott Mankell.

Läs mer: Ingen vill ta ansvar för chefernas vaccination

Läs även: Äldrevårdens chefer fick vaccin före personalen

ANNONS

Hade själv aldrig tagit vaccinet

Själv blev hon informerad om vad som hänt strax efter vaccinationen och säger att hon kan förstå både de som är arga och kritiska och de som försvarar det inträffade:

– Jag förstår att folk är förbannade och jag hade aldrig själv tagit emot vaccinet. Man måste ju tänka ett steg längre. Samtidigt har jag pratat med de som fick sprutan och förstår att de fick intrycket att vaccinet annars skulle kastas. Hade de kunnat vrida klockan tillbaka och göra saker annorlunda så hade de gjort det, säger Ann-Charlott Mankell.

När HP vid lunchtid intervjuade Mankell uppgav hon att hon hade svårt att se behovet av en internutredning och menade att skadan redan var skedd. Men efter ett möte under eftermiddagen med förvaltningschef Sergio Garay och Rose-Marie Henriksson kom ett pressmeddelande som berättar att en utredning ska göras.

– Vi vill säkerställa att det här har gått rätt till eftersom det har varit mycket kritik från allmänheten och även från andra håll, förklarar Mankell.

Klarlägga händelseförloppet

Syftet med utredningen är att klarlägga både själva händelseförloppet och om det har haft någon negativ påverkan på de äldre som bor på boendet.

– Detta ska påbörjas så fort som möjligt och göras skyndsamt, säger Mankell.

ANNONS

Uppdraget har gått till myndighetschef Gabriela Arvidsson som uppger att uppdraget har högsta prioritet.

Även på andra håll i landet rapporteras om fall där icke-prioriterade personer vaccinerats med överblivet vaccin. I Skåne har det bland annat handlat om deltidsbrandmän, och dessa händelser utreds nu av Region Skåne.

Region Halland gör formell utredning

Region Halland gick på tisdagen ut med en påminnelse till de halländska kommunerna där man tydliggör hur överblivna doser ska hanteras.

– Vi kommer också att göra en formell utredning av de fall där man frångår den prioritetsordning som gäller och anmäla de händelserna som avvikelser, säger Pernilla Wallerstedt, Region Hallands vaccinationssamordnare.

Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande, poängterar dock att Region Halland inte ansvarar för vaccinationen av kommunens personal.

– Den frågan äger kommunerna och det är de som har ansvar för turordningen för sin personal. Region Halland följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger hon.

ANNONS