Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Va-taxa kan fördubblas inom 20 år

Under de kommande 20 åren kan svenska kommuner, inklusive Halmstad, behöva fördubbla sina va-avgifter. – Det är ett rimligt antagande, säger Ola Nilsson (MP).

En ny utredning från branschorganisationen Svenskt Vatten visar att landets kommuner behöver fördubbla sina taxor för vatten och avlopp för att klara alla investeringar i va-nätet som behövs inom de närmaste 20 åren.

Många kommuner har va-nät som behöver renoveras, byggas ut och rustas bättre mot läckage.

– De flesta kommuner har stora investeringar framför sig. De anläggningar, rör, dricksvattenverk och avloppsreningsverk som vi har byggdes ofta på 1970-talet och behöver förnyas. Det sker redan, men i för låg takt, säger Anna Linussson, vd för branschorganisationen Svenskt Vatten.

En fördubbling av taxorna är inte helt främmande för Ola Nilsson (MP), ordförande i nämnden för Laholmsbuktens va.

– Jag tror att det är ett rimligt antagande. Fördubbling låter mycket, men 20 år är ganska lång tid och vi har stora utmaningar framöver. Sverige har låga taxor och Halmstad och Laholm har låga taxor i förhållande till övriga landet.

Enligt utredningen behöver va-näten klimatanpassas för att klara fler skyfall och i vissa delar av landet längre perioder av torka. Många anläggningar är för små i förhållande till den växande befolkningen.

Årligen görs investeringar för 12 miljarder kronor inom va-sektorn i Sverige. Men investeringsbehovet hade behövt öka till 22 miljarder, menar Svenskt Vatten. Ett hinder är att det saknas arbetskraft att genomföra alla investeringar.

– Det finns inte tillräckligt med entreprenörer, konsulter och projektledare som kan hålla i dessa jättestora infrastrukturprojekt. Nästan dubbelt så många hade behövt jobba med detta, säger Anna Linusson och tillägger:

– Enligt svenskt kvalitetsindex är vattentjänsterna det vi är mest nöjda med. Men om vi inte gör stora investeringar nu så kommer det inte att fungera bra om 10–15 år.

Laholmsbuktens va uppger att ungefär 15 procent av vattnet i va-nätet för Halmstad och Laholm läcker ut.

– Det är en ganska normal siffra, till och med något lägre än riksgenomsnittet. Det behövs väldigt lite för att man ska få ett läckage på 15 procent. Det är inga stora, trasiga rör vi pratar om, konstaterar Anna Linusson.

I går berättade HP om LBVA:s kommande jätteprojekt där ytvatten ska ledas från Bolmen till Eldsbergaåsen. Satsningen beräknas kosta 650 miljoner kronor.

Ökade investeringar kräver inte bara högre taxor, det innebär även fler jobb i branschen.

Kommer LBVA att behöva anställa fler?

– Ja, det tror jag med tanke på de investeringar som ska göras. Vi lägger också ut en del arbete på entreprenörer. Branschen behöver fler anställda, säger Ola Nilsson.

Taxorna ökar från låga nivåer eftersom vatten är billigt i Sverige.

– Vattnet är avgiftsfinansierat och ska inte kosta mer än vad det kostar för kommunen att tillhandahålla vattnet. Men det finns kanske ett onödigt politiskt tryck på att hålla va-taxorna låga. Det viktigaste måste vara att vi kan få ett rent och bra dricksvatten, påpekar Anna Linusson.

Hon upplever att många invånare inte har någon större uppfattning om vad de betalar för vattnet.

– Ett normalhushåll har kostnader på 400-500 kronor per månad för vatten och avlopp. Det är ofta mindre än vad man betalar för telefonabonnemanget, säger Ola Nilsson.

Kan man få invånare att inte ta dricksvattnet för givet genom att öka kostnaderna?

– Nej, jag tror inte bara det handlar om priset. Jag tror att vi behöver jobba med information och folks sätt att tänka, säger Nilsson.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här