Står fast. ”Vi måste till varje pris undvika att hamna i en situation där vi står utan dricksvatten”, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens va. Bild: Jari Välitalo
Står fast. ”Vi måste till varje pris undvika att hamna i en situation där vi står utan dricksvatten”, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens va. Bild: Jari Välitalo

VA-chefen: ”Jag förstår om vi verkar trubbiga”

Det kan inte hjälpas att befattningsförbudet drabbar vissa yrkesgrupper. Det menar Laholmsbuktens va:s förvaltningschef Mattias Leijon: – Blir vi stående utan dricksvatten så är det mycket värre än att man inte får tvätta hus, säger han.

ANNONS
|

Under de två veckor som gått sedan bevattningsförbudet infördes har LBVA mer eller mindre översköljts av frågor från allmänhet och företagare.

–Vi har själva insett att vi behöver förtydliga förbudet och göra det enklare att förstå, inte minst för företagare. Olika företag har olika behov och vi måste anpassa våra krav och lösningar utifrån det, säger Mattias Leijon.

Som exempel tar han livsmedelsproducenter, som behöver kunna fortsätta använda dricksvatten i sin produktion, och jämför dem med målare som tvättar husfasadar före målning.

– I det senare fallet borde man kunna använda en annan typ av vatten än dricksvatten. Vi ser nu över möjligheten att erbjuda stationer där man exempelvis kan hämta vatten från Nissan.

ANNONS

De hantverkare HP pratat menar att sjö- och åvatten skulle förstöra deras utrustning. Är det tillräckligt rent?

– Jag kan inte gå i god för att det fungerar för alla verksamheter, men de kan ju också ta rent vatten från en annan kommun, som har en bättre situation än oss, säger Mattias Leijon.

På LBVA:s bord ligger redan ett tiotal ansökningar om dispens från bevattningsförbudet, men inget företag har ännu fått sin ansökan beviljad.

– Vi måste först skapa en tydlighet kring vilka typer av verksamheter som kan vara aktuella. Vi kan i dag inte ge det beskedet, men hoppas kunna återkomma under de närmaste dagarna. Utgångspunkten är hela tiden att säkra behovet av vatten för mat, dryck och hygien, säger Mattias Leijon.

Det blir alltså ingen generell dispens för dem som är beroende av vatten för att kunna utföra sitt jobb?

– Nej. Jag förstår om vi verkar trubbiga, men vi måste till varje pris undvika att hamna i en situation där vi står utan dricksvatten. Den här gången är det mer allvarligt än vid tidigare bevattningsförbud och vi måste hitta olika sätt att begränsa vattenanvändningen.

ANNONS

HFAB har setts tvätta fasader på bland annat Frennarp. Innebär det att det kommunala bostadsbolaget har dispens?

– Nej, det var ett missförstånd. De trodde att de hade dispens, men det är nu utrett, säger Mattias Leijon.

Hur länge får vi räkna med att ha bevattningsförbud i Halmstad?

– Jag tror det behöver finnas kvar en bra bit in på hösten. Vi måste hinna få en påfyllnad av grundvattenmagasinen, och se en stabilisering, innan vi kan häva förbudet, säger Mattias Leijon.

ANNONS