Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jonas Sjöstedt (V).

V vill stoppa SD med slutet talmansval

Vänsterpartiet vill försöka hindra att riksdagen i dag väljer en sverigedemokrat som en av de tre vice talmännen. Partiet kräver därför en sluten omröstning i stället för att posten tillsätts genom acklamation.

En sluten omröstning skulle kunna medföra att ledamöter i andra partier än V – i stället för att följa partilinjen – också kan markera mot SD, uppger Ekot i Sveriges Radio.

V har tidigare sagt att M, MP och C bör få de tre vice talmansposterna i stället för SD.

– Som talman företräder man inte i första hand sitt parti utan man företräder riksdagen och nationen Sverige. Sverigedemokraterna kan aldrig företräda oss. Det är ett parti som är i grunden annorlunda, sade V-ledaren Jonas Sjöstedt då.

Övriga partier har hittills inte haft något att invända mot att en SD-ledamot får en av de vice talmansposterna, eftersom Sverigedemokraterna blev tredje störst i valet och det följer riksdagspraxis att partiet då får en av posterna. SD har sagt att det ska offentliggöra kandidaten i dag.

Vänsterpartiet kan inte stoppa SD:s kandidat från att bli vald till talman, eftersom det inte finns någon motkandidat att rösta på. Det skulle förutsätta att Centerpartiet nominerar en kandidat, vilket man inte har gjort.

"Eftersom det saknas motkandidat kommer vi rösta blankt. Vi kommer inte ge vårt stöd till en kandidat från SD", skriver Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde på Twitter.

Till skillnad från när talman väljs med acklamation, så kommer det vid sluten omröstning att framgå hur många som aktivt röstar för SD:s kandidat. Om alla andra ledamöter röstar blankt, så väljs SD:s kandidat på partiets 49 mandat.