V vill så blomsterängar för att hjälpa hotade vildbin

I fjol såddes en kilometerlång blomsteräng utmed en del av Kattegattleden för att hjälpa de hotade vildbina. Nu vill Vänsterpartiet att samma sak görs utmed fler vägar och på grönområden.

ANNONS
|

Bin spelar en viktig roll i vårt ekosystem genom sin pollinering av blommor. Pollinering behövs i många fall för att vi ska kunna skörda frukterna av det vi sår. Eftersom blomrika miljöer minskar i omfattning är många vilda biarter hotade.

I fjol somras sådde Visit Halland en kilometerlång blomsteräng, fyra meter bred, utmed en del av Kattegattleden mellan Gullbrandstorp och Villshärad.

LÄS MER:Hotade bin uppmärksammas med blomsteräng

Tanken var att ge vilda bin tillgång till en blomrik miljö men också att göra allmänheten uppmärksam på hotet mot bina.

Nu vill Vänsterpartiet anlägga fler liknande ängar i kommunen. I en motion trycker partiet på att pollinatörer är en viktig nyckel till världens överlevnad.

ANNONS

Eftersom antalet pollinatörer minskar år för år hotas livsmedelsförsörjningen, skriver partiet och påpekar att Naturvårdsverket har beviljats nästan tolv miljoner i anslag från regeringen för att arbeta med att skapa bättre levnadsmiljöer för vilda pollinatörer.

Partiet lyfter fram ett bra exempel i Rotherham i England, där man sedan många år tillbaka ökat vildbinas chanser genom att så ängsblommor utmed vägar där man tidigare hade gräs som maskinklipptes.

”Inte nog med att stadsbilden ändrades, djurlivet har fått en ny chans för överlevnad”, skriver partiet.

Partiet föreslår att teknik- och fastighetsförvaltningen får i uppdrag att så ängsblommor utmed både vägar, grönområden och andra passande områden och att nämnden varje år får en rapport om hur satsningen faller ut.

LÄS MER:Klimat och miljö i centrum för centern i Halmstad

Fakta: Vilda bin

I Sverige finns det ungefär 270 olika arter av bin.

Alla utom honungsbiet, som sköts av människan, är vilda bin.

Cirka en tredjedel av de vilda bina är hotade eller sällsynta och riskerar att försvinna.

Humlor räknas också som ett slags bi och i Sverige finns det 37 arter av humlor.

Källa: Naturskyddsföreningen

ANNONS