Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Willy F Schütt och partikamraterna Tania Bengtsson och Maria Johansson vill införa ett nytt arbetssätt i hemtjänsten på försök. Bild: Daniel Nilsson Brodén/HP Arkiv
Willy F Schütt och partikamraterna Tania Bengtsson och Maria Johansson vill införa ett nytt arbetssätt i hemtjänsten på försök. Bild: Daniel Nilsson Brodén/HP Arkiv

V vill införa modell för att minska stress inom hemtjänsten

Det är hög tid att ta tag i arbetsmiljön inom hemtjänsten där personal ofta vittnar om stress och pressade arbetsscheman. Det anser Vänsterpartiet som vill att Halmstad testar den så kallade Skönsmomodellen.
– Det är ett arbetssätt där beslut tas längst ner i leden, säger Willy F Schütt (V), ledamot i hemvårdsnämnden.

I en motion konstaterar partiet att anställda inom hemtjänsten ofta beskriver sin arbetssituation som väldigt stressig och att de inte alltid har tillräckligt med tid för de äldre eller ens möjlighet att gå på toaletten.

Stress och frustration

– Vi har kunnat följa detta i många år i media och även i vårt arbete i hemvårdsnämnden. Det kommer mycket klagomål på stress och frustration över att man inte räcker till. Vi måste hitta ett system där vi tar vara på personalens kompetens samtidigt som de kan få ge den goda omsorg som de vill, säger Willy F Schütt.

LÄS MER: Hemtjänstpersonal vittnar om orimliga arbetsförhållanden

LÄS MER: Malin från hemtjänsten har fått nog: ”Det här är sinnessjukt”

LÄS MER: Kommunal: Alla vet men ingen gör något

För både personalens och de äldres skull anser partiet att det är dags att ta situationen på allvar och föreslår därför att den så kallade Skönsmomodellen införs på försök.

– Skönsmo är ett område i Sundsvall där man började med detta under 2012. Modellen bygger på att besluten fattas längst ner i leden, personalen lägger själva upp arbetet tillsammans och involverar även brukare, säger Willy F Schütt.

Personalen tar större ansvar

Arbetssättet utgår enligt motionen från att personalen har ett större ansvar för prioritering och planering av insatser och att hitta och testa nya lösningar – allt med kundens behov i fokus. Hemtjänsten ska jobba i mindre arbetslag och arbeta i par och arbetslagen sköter själva planering av schema.

– Systemet är mycket mer flexibelt och det blir inte lika tidsstyrt. Men det är givetvis ändå biståndsbeslut som ligger till grund för insatserna som ska göras.

Schütt berättar att han själv har varit i kontakt med tjänstepersoner i Sundsvall som uppgett att arbetssättet har fått positiva effekter.

– De började inom hemtjänsten men har nu bestämt att modellen ska införas i all kommunal vård och omsorg. Arbetsmiljön och kvaliteten verkar över lag vara bättre i de mätningar som har gjorts bland både personal och brukare.

Vill se utvärdering

Att heltid som norm är på gång att införas inom vård- och omsorgsverksamheter ser inte partiet som något hinder.

– Vi tror att de båda kan gå rätt så bra hand i hand. Heltid som norm innebär ju att vi får heltidstjänster i grunden och det borde absolut gå att knyta ihop med denna modell, säger Willy F Schütt.

Om kommunfullmäktige säger ja till att testa modellen vill Vänsterpartiet också att en utvärdering görs tillsammans med de fackliga organisationerna.

– I och med att modellen har funnits så länge i Sundvall är den ju redan prövad, men vi har ändå valt att föreslå att den ska utvärderas efter ett tag.

Om försöken visar sig falla väl ut vill partiet dessutom att arbetssättet införs i andra verksamheter.

LÄS MER: Hemtjänsten ska granskas av extern konsult

LÄS MER: Talande medicinskåp sparar hemtjänsten tid

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här