Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Totalt kan den som jobbat heltid få 5 000 kronor om förslaget röstas igenom.
V föreslår att vårdpersonal ska få 1 000 kronor extra per månad för de fem månader under våren och sommaren när coronapandemin orsakade en stor omställning. Bild: Mikael Fritzon/Jessica Gow

V vill ge vårdpersonal extra betalt under pandemin

Våren då coronapandemin slog till har varit tuff för många, men inte minst för personalen inom äldreomsorgen. Därför har Vänsterpartiet i Halmstad lagt fram ett förslag om att ge kommunens vårdpersonal extra klirr i kassan.

Om förslaget blir verklighet kan det innebära upp till 1 000 kronor extra per månad för de som jobbade inom äldreomsorgen mellan mars och juli, totalt 5 000 kronor för heltidsarbetande. Vänsterpartiet förslår att det ska gälla de som jobbat i frontlinjen inom kommunal äldreomsorg och hälso-sjukvård, alltså undersköterskor, sjuksköterskor och annan vårdpersonal på golvet förklarar Willy Schütt (V), ledamot i Hemvårdsnämnden.

– Naturligtvis har nästan alla i kommunen fått ställa om mer eller mindre, men äldreomsorgen har haft en väldigt tuff arbetsmiljö, säger han.

Enligt förslaget ska påslaget finansieras med kommunens beräknade överskott på omkring 280 miljoner kronor. Går förslaget igenom vill Vänsterpartiet se att påslaget delas ut innan jul.

– Det är bland annat bidrag som kommit i samband med coronapandemin, därför känns det som ett utmärkt tillfälle att uppmärksamma de inom äldreomsorgen som fått dra ett väldigt tungt lass, säger Willy Schütt.

LÄS MER: Årets resultat ser ut att landa på plus 280 miljoner

Förslaget togs upp på kommunstyrelsens senaste sammanträde men man sköt på att ta beslut fram till nästa möte den 3 november. Kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) har inte hunnit ta ställning till förslaget än.

– Det var ingen som uttryckte något eftersom förslaget kom på mejl under mötet. Vi valde helt enkelt att skjuta det till nästa möte vilket alla var överens om, säger Bergman.

– Nu finns det möjlighet att som arbetsgivare visa att vi uppmärksammar deras arbetsmiljö och de stora förändringar som behövt ske. Det kan inte bara vara applåder från balkonger på kvällarna, vi måste också visa det från arbetsgivarsidan, säger Willy Schütt.

LÄS MER: Många förslag om hur vårdpersonalen bör belönas

LÄS MER: ”Man kan trots allt inte betala med applåder”

LÄS MER: Vårdpersonalens dans tokhyllas på sociala medier

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!