Vänsterpartiets gruppledare Tania Bengtsson.
Vänsterpartiets gruppledare Tania Bengtsson.

V-toppen kritisk kring bostadsbristen: ”Situationen är akut”

HP skrev tidigare i veckan om att Halmstad är rödlistat gällande studentbostäder. Vänsterpartiets gruppledare Tania Bengtsson är nu kritisk till hur alliansen skött frågan och tycker man bör undersöka möjligheten för tillfälliga bostäder.
– Ambitionen är för låg. Det är fint att hänvisa till framtiden men situationen är akut, säger Bengtsson.

ANNONS
|

Tidigare i veckan slog Halmstads studentkår larm efter att Halmstad blivit rödlistat i rapport om tillgång på studentbostäder för tredje året i rad.

– Det höga trycket beror på att vi är en attraktiv stad vilket i grunden är positivt. En nackdel med studentbostäder är att man måste lämna dem när man lämnar studierna och vår ambition är att man ska stanna i stan. Därför vill vi öka produktionen av bostäder generellt och vi har en översiktsplan för 25 000 nya bostäder, sa kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) då.

”Bristen är nu så man borde byggt tidigare”

Vänsterpartiets gruppledare Tania Bengtsson tycker dock inte det räcker.

– Ambitionen är för låg. Det är fint att hänvisa till framtiden men det är inget som hjälper studenterna nu. Halmstad har varit rödlistat i flera år, jag undrar vad det är som gör att man inte tar tag i det, säger Bengtsson och fortsätter:

ANNONS

– Bristen är nu så man borde byggt tidigare. De initiativ som kommit har varit från HFAB själva snarare än krav uppifrån.

Nu tycker hon att kommunen borde ta tag i saken.

– Ge HFAB i uppdrag att bygga studentbostäder. Det som byggs nu blir ofta dyrt och inget som studenter kan efterfråga. Det borgerliga styret har lagt sin tilltro till marknaden, men den kommer aldrig lösa bostadsbristen för studenter.

Vill se tidsbegränsade bygglov

Tania Bengtsson beskriver situationen som akut och tycker därför att ett sätt att bromsa krisen kan vara tidsbegränsade bygglov.

– Jag är normalt ingen påhejare av det – men har man en akut situation kan man bygga tillfälliga bostäder på mark man ska ha något annat på i framtiden. Det har andra kommuner gjort för nyanlända och studenter. Det är ingen långsiktigt hållbar lösning men eftersom läget är akut tycker jag att det är något man borde titta på.

Kommunrådet Stefan Pålsson (S) håller med om att man måste snabba på byggandet, men ser det stora problemet i framtagandet av detaljplaner.

– Det byggs alldeles för lite i Halmstad. Vi har befintlig bostadsbrist för alla målgrupper inte bara för studenter. Men problemet ligger egentligen i att vi tar fram för få detaljplaner. Därför hoppas vi att vårt förslag om byggherredrivna detaljplaner ska bli verklighet, säger han.

ANNONS
ANNONS