Tania Bengtsson (V) tycker inte att frågan om skolmat för gymnasieelever prioriterats tillräckligt.
Tania Bengtsson (V) tycker inte att frågan om skolmat för gymnasieelever prioriterats tillräckligt. Bild: Roger Larsson/HP Arkiv och TTELA/Arkiv

V krävde svar: ”Varför har skolmaten dröjt så länge?”

”Varför har det tagit så lång tid att fatta beslut om skolmaten?” – Tania Bengtsson tycker inte att frågan prioriterats tillräckligt. Vänsterpartisten ställde utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Christofer Lundholm (M) mot väggen.

ANNONS
|

Under torsdagens kommunfullmäktige tog Tania Bengtsson (V) tillfället i akt att pressa Christofer Lundholm (M) om varför det tagit så lång tid att lämna ut skolmat till kommunens gymnasieelever.

– För några veckor sedan tog Christofer Lundholm ett ordförandebeslut om att det ska påbörjas att eleverna på gymnasiet får tillgång till skollunch. Finally, sa Tania Bengtsson och fortsatte:

– Men nu är terminen nästan slut och många elever har gått utan skollunch. Jag kan för mitt liv inte begripa hur beslutet kunde ta så lång tid att fatta. Många andra kommuner i Sverige har lyckats.

LÄS MER: Lösning på gång för skollunch till gymnasieelever

ANNONS

Lundholm svarade att nämnden har arbetat en hel del med skolmatsfrågan, både politiskt och på tjänstemannanivå. Men passade också på att understryka att det inte är lagstadgat att man ska ha skolluncher i gymnasieskolan.

– Vi befinner oss i en extraordinär situation där vi bedriver fjärrundervisning. Det största fokuset har därför legat på att säkra den undervisning som elever har rätt till. Det är, och förblir, prio ett, svarade moderaten.

– Gällande skolmaten så har andra kommuner gjort på olika sätt. Vissa mer lyckade, vissa mindre lyckade. När jag och vice ordförande (Michael Svensson – S) uppmärksammades om modellen i Varberg, där man låter eleverna utanför skoltid hämta ut mat, så bad vi tjänstemännen att titta på om det var möjligt även i Halmstad. Som jag förstår det så bör skolmaten kunna hämtas ut från och med den här veckan, fortsatte Lundholm.

Hanteringen visar på att man inte tar ojämlikheten i Halmstad på allvar, upplever Tania Bengtsson.

– Vi lyfter frågan för att det finns elever som lever i familjer som kanske inte är välbeställda, där det faktiskt har blivit ett ekonomiskt problem. Flera familjer har hört av sig till media, kommunen och Rädda barnen. Jag förstår inte varför man inte tycker att frågan är tillräckligt viktig, sa hon.

ANNONS

Christofer Lundholm svarade på nytt:

– Vi tar visst ojämlikheten på allvar. Det har gjorts en ganska omfattande inventering av bredbandsuppkoppling för våra gymnasieungdomar runt om i kommunen. Totalt har man lämnat ut 27 bredbandsuppkopplingar till de elever som har haft en alldeles för dålig sådan och inte har kunnat delta i undervisningen.

– Den typen av saker har gått före att undersöka skolmaten, även om den frågan så klart har funnits med i diskussionen hela tiden.

ANNONS