Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/10

Vårvärmen väller in över Halland

Solen målade leenden på mångas läppar i dag, och snart blir det ännu varmare. Se vår bildspecial!

Det kan kännas som att det var i helgen våren på allvar kom till Halland. Men egentligen är det redan försommar.

– Den meteorologiska våren har varit i Halland länge. Det är vår när det är över nollan i sju dygn, säger Nitzan Cohen, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Trots att det fortfarande ekar från valborgsmässoaftons körsång med ”Vintern rasat ut” är det alltså dags att tänka på sommaren.

Redan till helgen kan det vara läge att lägga ifrån sig jackan och äta middag utomhus.

– Man kan med fördel ha t-shirten i beredskap inför nästa helg, säger Nitzan Cohen.

– Sitter man på en altan i sydläge där det inte blåser kan temperaturen bli över 20 grader, annars stannar den troligtvis på 17–18 grader, fortsätter han.

Längs Nissan står körsbärsträden i blom och i skogarna dominerar vitsipporna marken.

Kamilla Fasterud brukar promenera med sonen Isak Levinius längs vattnet när vinden inte är för stark. Våren hittills har dock inte gett många möjligheter till sköna promenader längs Nissan.

– Det är jättehärligt att det blir lite varmare nu, det gör stor skillnad. Många säger att det varit kallare än vanligt, men jag tror att vi bara har väntat extra mycket eftersom det var en så dålig sommar förra året, säger Kamilla Fasterud.

Våren har inte varit kallare än den borde menar Nitzan Cohen. Det är snarare så att varma vårar under 1990-talet har ökat förväntningarna på höga temperaturer redan tidigt på året.

– Folk tycker att det ska vara 20 grader i april, men det är inte så det måste vara. Det kan lika gärna vara kallare. Det har bara blivit så, säger han och påminner om att det kan skifta från sol och 20 plusgrader till snö och nollgradigt på något dygn under april.

– Nästa år kanske det blir varmare. Det är så det är med våren, man vet aldrig hur det blir.

I Grötvik sitter två fiskare och tetas med varandra samtidigt som de njuter av solen. De har fiskat i 130 år om man lägger ihop alla åren de hållit på. Men många år har de spenderat tillsammans vid vattenbrynet.

– Det är det här som är vår, att kunna sitta här och njuta, säger Lasse Severinsson.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här