Våren har intagit second hand-världen – tack för det, prins Harry!

Efterfrågan på utemöbler i rotting har ökat stort på Blocket. Detta sedan det brittiska prinsparet Harry och Meghan sågs sitta i rottingfåtöljer när de intervjuades av Oprah Winfrey nyligen. Med lite kunglig draghjälp har vårkänslorna intagit andrahandsmarknaden – såväl online som i Halmstad.

ANNONS
|

Trots att marken täcktes av snö tidigare i veckan så poppar nya vårtecken upp hela tiden.

Ett frö som gror med stark växtkraft är Busfrö Nytt & Bytt, second hand-butiken i centrala Halmstad. Affärerna går så bra att ägaren Cina Rane har börjat diskutera möjligheten till en större lokal med sin hyresvärd.

– Vi börjar bli trångbodda så jag är öppen för förändring. Men jag skulle inte ha råd med en större lokal i markplan i det här läget eftersom vi vill kunna fortsätta hålla låga priser, säger hon.

Redan i trappan till butiken möts kunderna av kläder som lyser i solgult och orange. Inne i lokalen hälsas våren med vita blusar och jeans.

ANNONS

– Vi har fördelen att kunna skylta om på nolltid eftersom vi har alla våra varor här. Är det vår i luften prioriterar vi klänningar och ljusa toner. Börjar det regna är det bara att rulla fram stället med barnregnkläder, förklarar Cina Rane.

Busfrö fyller snart två år och har hittills klarat sig bra genom pandemin. Nyligen blev Halmstadbutiken bäst i klassen sett till omsättningen i jämförelse med kedjans andra butiker .

– Det är härligt, inte minst för mig som är en tävlingsmänniska, ler Cina Rane.

Även på Halmias loppmarknad märks vårens inträde. Påsksaker pryder hyllor och bord.

– Många tittar säkert lite extra efter krukor och utesaker nu, när det börjar bli dags att göra vårfint i trädgården, säger Ingrid Karlstrand som jobbar i butiken.

Och minsann om det inte står ett stort utemöblemang med rottingdetaljer längst bort i butiken! Så hur var det nu med de brittiska kungligheterna och deras effekt på vårförsäljningen?

– I USA ska rottingmöblerna av det märke som prinsparet satt i under Oprah Winfrey-intervjun ha sålt slut. Många letar efter liknande möbler begagnat. Här på Blocket har sökningarna på ”utemöbler” ökat med 38 procent jämfört med samma period förra året, så nog har kungligheterna – och kanske även pandemin – gett våren draghjälp, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Blocket.

ANNONS

Just rotting kan vara ett bra val för den som letar möbler på andrahandsmarknaden, tipsar hon.

– Skador på rotting eller bambu är ganska lätta att fixa till med rottingtråd på rulle.

Även intresset för begagnade trädgårdsredskap kan bekräfta vårens inträde på Blocket.

– Vi ser en ökning med 24 procent jämfört med samma period i fjol. Så det är också ett bevis på att våren är här, säger Matilda Adelborg.

Detta säljer bäst på Blocket nu – och så får du prylarna sålda

Att sälja nu:

•Cykel

•Utemöbler

•Trädgårdsredskap

•Husbil/husvagn

•Snart börjar även säsongen för sommardäck

•Välj saker som är aktuella. Det är fler köpare som letar efter en cykel på våren precis när gatorna blivit sopade, än i novemberslasket.

•”Styla sakerna”. Torka eller tvätta av dem så att de är rena och fräscha. Fota allt du planerar att sälja samtidigt, tänk på att fota i dagsljus, gärna nära ett fönster för bra ljus.

•Skriv en bra rubrik och ta med så mycket information som möjligt i annonsen. Skriv ut mått och annat som är viktigt för köparen att känna till – och var ärlig med om det finns några skador på prylen. Skriv ”först till kvarn” om vill du sälja snabbt och sätt ditt pris strax under vad liknande annonser tar.

•Var aktiv som säljare, svara fort på frågor från intresserade och hör av dig och kolla om intresse finns om någon inte återkommer.

Källa: Matilda Adelborg, Blocket.

ANNONS