Multisjuke Richard Klingsborg känner sig inte trygg om inte personalen i hemsjukvården bär munskydd när de varje vecka kommer för att ta blodprov, men får till svar att det är visir som gäller. ”Tyvärr kan vi inte tillmötesgå den här patientens önskemål”, säger Eva-Karin Stenberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Halmstad.
Multisjuke Richard Klingsborg känner sig inte trygg om inte personalen i hemsjukvården bär munskydd när de varje vecka kommer för att ta blodprov, men får till svar att det är visir som gäller. ”Tyvärr kan vi inte tillmötesgå den här patientens önskemål”, säger Eva-Karin Stenberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Halmstad. Bild: Privat och Jari Välitalo/Arkiv

Vården vägrar använda munskydd hos multisjuke Richard

Vad är viktigast – att blint följa rutiner eller att patienten känner sig trygg? Frågan har ställts på sin spets hos multisjuke Richard Klingsborg i Getinge, som inte vågar ta livsviktiga prover om inte vårdpersonalen bär munskydd. Men enligt hemsjukvårdens rutiner är det visir som gäller, inget annat.
– Jag är chockad över bristen på empati och medmänsklighet, säger Richard.

ANNONS
|

Richard Klingsborg har vad han själv kallar ”en cocktail av allvarliga sjukdomar”. En av dem är Myalgisk Encefalomyelit, som bland annat ger fysisk och mental utmattning, en annan Antifosfolipidsyndrom, innebär att det mycket lätt bildas proppar i hans blod.

Varje vecka måste han göra en sjukresa till sin vårdcentral för att ta blodprov, som visar om hans proppförebyggande medicinering behöver justeras.

– När pandemin kom kunde jag inte längre åka till vårdcentralen och blev beviljad hemsjukvård. Jag föreslog då att vi skulle ta provet ute på verandan och det har vi gjort hela sommaren. Men för två veckor sedan ville de flytta inomhus och då använda visir. Jag bad dem att istället använda munskydd, men fick höra att deras riktlinjer säger att det är visir som gäller, berättar Richard.

ANNONS

Enklare att hålla visir rena

När det gäller skydd mot coronaviruset så följer den kommunala hemsjukvården de rutiner som utfärdats av Region Halland. Riktlinjerna är tydliga och förespråkar att vård- och omsorgspersonal vid ansiktsnära vård (närmare än en meter) antingen använder visir eller munskydd.

Eva-Karin Stenberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Halmstads kommun, förklarar varför hemsjukvården valt att använda visir:

– Vi gjorde valet efter rekommendationer från regionens smittskydds- och vårdhygienverksamhet. Vi tycker visir är bättre eftersom patienten då fortfarande ser hela ansiktet. Visir är också lättare att hålla rena än munskydd.

Men Richard känner sig inte trygg med det förhållandevis öppna visiret och har därför på alla sätt försökt hitta en annan lösning.

– Jag har själv köpt in munskydd till personalen och jag har föreslagit att de kan använda visir ute på verandan, men jag får bara höra att vi ska vara inomhus och att det är visir som gäller. Ett visir skyddar ju bäraren, men ett munskydd har enligt all vetenskap mycket bättre chans att förhindra smittspridning, säger han.

Munskydd en het fråga

Eva-Karin Stenberg säger att hon är väl medveten om den diskussion som pågår om nyttan med munskydd, både nationellt och internationellt:

– Men vi kan inte ha den diskussionen i vår verksamhet. Det här är inte första gången som vi får synpunkter på hur vi bör klä oss för att skydda mot smitta, men vi får då hänvisa till den expertis och de riktlinjer som finns, säger hon och tillägger att hemsjukvården bara kan använda produkter som är upphandlade och godkända av regionen. Det hjälper alltså inte att Richard själv köper in munskydd till personalen.

ANNONS

Richard Klingsborg menar å sin sida att det är så oerhört lite han begär och att det inte minst handlar om empati och medmänsklighet.

– Jag förespråkar ju inte att alla ska bära munskydd alltid. Det handlar bara om de få minuter som sjuksköterskan tar blodprovet och är väldigt nära mitt ansikte, och det tar två sekunder att sätta på sig. Jag kan inte låta bli att undra om det handlar om att hålla kostnaderna nere. Visir kostar inte lika mycket eftersom de kan tvättas och återanvändas, medan engångsmaskerna måste slängas efter användning, säger han.

Avstår från att ta blodprovet

Konsekvensen har blivit att Richard de senaste två veckorna känt sig tvungen att avstå från att ta blodprov och därmed inte längre har koll på sin medicinering.

– Klockan tickar och jag går mer eller mindre och väntar på att få blodproppar. Går de upp i lungan eller hjärtat så dör jag, säger han.

Eva-Karin Stenberg medger att det är en svår situation:

– Alla våra 3 000 patienter i hemsjukvården är känsliga och sjuka och jag har respekt för att de är rädda för smitta. Men vårt val av skyddsutrustning ska inte styras av rädsla, utan av förnuft och evidens. Syftet med visiret är att skydda patienten från smitta. Vår personal måste kunna känna sig trygg med våra rutiner och med att vi jobbar exakt likadant hos alla, säger hon och tillägger:

ANNONS

– Tyvärr kan vi inte tillmötesgå den här patientens önskemål.

ANNONS