En tolvåring fick vänta tre dygn på läkarbedömning på vårdcentralen och behövde därefter tas in för akut vård på sjukhus. Händelsen är nu anmäld till Ivo enligt Lex Maria.
En tolvåring fick vänta tre dygn på läkarbedömning på vårdcentralen och behövde därefter tas in för akut vård på sjukhus. Händelsen är nu anmäld till Ivo enligt Lex Maria. Bild: Stina Stjernkvist och Erik Nylander/TT

Vårdcentral anmäler fördröjd vård av tolvåring

En tolvåring i Halmstad fick vänta tre dagar på att få komma till sin vårdcentral och fick därefter tas in för akut vård på sjukhuset. Nu anmäler Region Halland händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

ANNONS
|

Tolvåringens föräldrar kontaktade vårdcentralen en fredag och berättade att barnet var ovanligt trött och törstigt och hade gått ner i vikt. Vårdcentralen meddelade då att det inte fanns några lediga läkartider förrän på måndagen.

Vid läkarbesöket konstaterades att tolvåringen drabbats av typ 1-diabetes och att ph-balansen i kroppen var så påverkad att barnet behövde akut sjukhusvård.

Mer dramatiskt förlopp hos barn

Chefläkare Anders Åkvist förklarar:

– När barn insjuknar i diabetes så är det ofta mer dramatiskt och förloppet är snabbare. Hos vuxna kommer sjukdomen smygande och är inte förknippad med några större risker på kort sikt. I det här fallet borde man övervägt att ge barnet läkartid direkt.

ANNONS

Han påpekar att föräldrarna fick rådet att återkomma om tillståndet försämrades och att barnet inte fick några bestående men, men att en rubbning i syra-bas-balansen i blodet kan vara allvarlig om den inte rättas till.

Har rättat till brister

– Patienten får nu behandling för sin diabetes och vårdcentralen har rättat till de brister som bidrog till det som hände. Bland annat har man ökat bemanningen och sin användning av ett digitalt rådgivningsstöd.

Enligt patientsäkerhetslagen ska vårdgivare utreda och anmäla händelser som medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Ivos uppgift är att granska vårdgivarens utredning och bedöma om det vidtagits tillräckliga åtgärder.

ANNONS