Sol och bad på Tylösand
Den onormalt höga värmen räknas lämna oss för gott. Bild: Jörgen Alström

Våra tropiska stranddagar är räknade – så blir vädret

Den som vill köra strandhäng med tropisk hetta får passa på. Snart är det svenska vädret tillbaka, för att stanna.

ANNONS
|

Än är det inte för sent. Under fredagen fortsätter det ovanligt varma vädret med temperaturer uppemot 30 grader under eftermiddagen.

Även om de närmsta dagarna kommer att vara fortsatt fina så kommer de höga temperaturerna att minska. SMHI:s varningsmeddelande för höga temperaturer kommer att sluta gälla på lördag. Meddelandet gäller när den maximala dygnstemperaturen ligger på minst 26 grader, tre dagar i rad. Den pågående hettan har inneburit en ökad brandrisk och en påfrestning på kroppen, vilket kan ge problem för dem som befinner sig i en riskgrupp. Efter lördagen beräknas riskerna avta.

Ostadigt väder framöver

Helgen kommer att bjuda på ett ostadigt väder med skurar och eventuell åska. Den varma luften kommer att försvinna och ersättas av temperaturer som anses normala såhär års. Prognosen ser ut att fortsätta på liknande vis och framför oss har vi en blöt vecka. Men efter regn kommer solsken. Dock inte lika starkt solsken.

ANNONS

Det beräknas bli påtagligt svalare framöver jämfört med de högsommartemperaturer vi har blivit bortskämda med. Om värmen kommer komma tillbaka till oss ser enligt Alexandra Ohlsson osäkert ut:

–Den varma luften kommer att stanna över Tyskland och Polen och det ser osäkert ut om den besöker oss igen. Temperaturen kommer att återgå till det som är normalt för den här årstiden och landa runt 20-25 grader.

Är våra stranddagar som vi vant oss vid förbi?

–De där sommardagarna då det känns som att man bara vill ligga vid havet kommer att vara förbi. Det har varit ovanligt varmt nu, högt över det normala, säger Alexandra Ohlsson.

ANNONS