Unga män som skulle hämnas tänkte föra ut sitt offer i skogen.
Unga män som skulle hämnas tänkte föra ut sitt offer i skogen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Våldsam hämnd leder till långa fängelsestraff

En grov misshandel på Linehed i våras ledde till att offret tog en gruvlig hämnd. Nu döms båda parter till långa fängelsestraff.

ANNONS
|

Männen skulle träffas vid Linehedsparken för att göra upp om en skuld. Åklagaren i målet är osäker på om det var en äkta eller fiktiv knarkskuld.

Oavsett vilket blev de rejält osams, började slå på varandra och liggande på marken fick den ene av dem fram e kniv som han stack i bröstet på den andre. Det var en livsfarlig handling, men bröstbenet tog emot den värsta kraften i hugget. Så det blev bara ytliga skärskador.

Men i stort sett direkt efter att mannen som just då var offer kunde lämna sjukhuset samlade han ihop hjälp och begav sig hem till knivmannens bostad på Laholmsvägen.

ANNONS

LÄS MER:Mordförsök och hämndkidnappning uppe i rätten

Två fälls för människorov

Där blev knivmannen och hans sambo hotade med pistol. Knivmannen tvingade sedan med hot om våld och även visst verkställt våld med sig lägenhetsinnehavaren för att sällskapet sedan skulle bege sig ut i skogen och skjuta honom.

Men för att göra en lång historia aningen kortare lyckades lägenhetsinnehavaren överraska angriparna och endast iförd kalsonger fly springande från platsen och därigenom komma undan det som framställts som det slutliga hämndvåldet.

Flera män ställdes inför rätta för att ha varit delaktiga i människorovet, det grova hotet och den grova misshandeln i lägenheten. Men när Halmstad tingsrätt nu meddelar dom i målet visar det sig att det bara gått att fastställa skuld för två av dem som var ansvariga för människorovet.

Det innebär att två 23-åringar, båda bosatta i Halmstad, döms för bland annat människorov, mindre grovt brott, grov misshandel och grovt olaga hot till fyra år och sex månaders fängelse.

Sex åtalade

22-åringen, som alltså knivhögg den ene 23-åringen, döms till tre års fängelse, bland annat för grov misshandel.

I målet var sammanlagt sex unga män åtalade, utöver de båda 23-åringarna misstänktes de övriga tre av åklagare för att ha varit delaktiga på olika vis i människorovet då knivmannen fördes iväg under vapenhot från sin bostad.

ANNONS

Men tingsrätten kommer fram till att bevisen mot dem inte räcker för att fälla dem för brottet. I stället döms de för andra, mindre allvarliga brott. En 22-åring döms till skyddstillsyn för bland annat olaga hot, en 29-åring döms för ringa narkotikabrott till dagsböter och en annan 29-åring för narkotikabrott till en månads fängelse.

ANNONS