Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

”Våga ställa de obekväma frågorna”

Lokala arbetsgivare ska inspireras att anställa fler personer med fysiska eller psykiska funktionshinder. Under ett lunchevent fick de några goda råd: se kompetensen hos varje individ och undvik inte de obekväma frågorna!

Ett 40-tal lokala arbetsgivare fanns representerade under eventet som arrangerades av Arbetsförmedlingen på Medborgarservice på Andersberg.

– Detta gäller alla. Vem som helst kan råka ut för en olycka eller föda ett barn med funktionsnedsättning. Det handlar om att se oss som individer och inte bara se vår funktionsnedsättning, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living.

Han är själv rullstolsburen efter en skidolycka i 20-årsåldern. Under luncheventet berättade han om hur han genomfört olika uppseendeväckande kampanjer för att sätta ljus på frågan.

– Vi lanserade en egen starköl på vård- och omsorgsmässan. Det blev ett avdramatiserat sätt att prata om otillgängligheten på svenska krogar.

”Vem som helst kan råka ut för en olycka eller föda ett barn med funktionsnedsättning.”

Men målet med dagen var att få arbetsgivare att tänka till när de anställer. Om en funktionshindrad person söker jobb bör arbetsgivaren fokusera på kompetensen och inte funktionshindret, menar Arbetsförmedlingen som driver kampanjen Gör plats.

– Företagen är väldigt viktiga i detta arbete. Generellt sett är halländska företag fantastiska på att ta emot både funktionsnedsatta och nyanlända, tycker Anna-Lena Wakenius, arbetsförmedlingschef i Halland.

Funktionsnedsatta och nyanlända är två grupper som har extra svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Rädsla, okunskap och fördomar kan vara orsaker till att en arbetsgivare inte vågar anställa dem.

Liseberg är en av de arbetsplatser som har valt att göra plats för människor med funktionsnedsättningar. HR-specialisten Emma Odmyr gav några tips.

– Man ska inte stänga dörren utan våga ställa de obekväma frågorna. Om man själv saknar kunskap är det bra att bolla idéer med Arbetsförmedlingen. Liseberg har i dag 30 anställda med antingen fysiska eller intellektuella funktionshinder.