Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

Våga prata med den som mår farligt dåligt

Lina berättade inte om livskrisen. Hon begravde den inombords. Nu vet hon bättre och ger rådet: ”Berätta”.

Lina Rask är bloggare, har medverkat med underlag till succéserien Skam och är författare till boken ”Känn ingen skam”.

Hon kan skriva den titeln i dag, men då när hon mådde som sämst var det just skammen som begränsade henne från att be om hjälp. När de tidigare vännerna började mobba henne, kränka henne och frysa ut henne tappade hon allt. Sista året i högstadiet blev ett helvete.

– Jag ville inte finnas och kände att jag blev en börda. När de kallade mig för ”äcklig, jävla hora” var det så starkt att jag förstår än i dag inte varför jag blev kallad det, berättade hon när organisationen Mind, för psykisk hälsa, på måndagen arrangerade föreläsningar på Nolltrefem för att uppmärksamma Suicidpreventiva dagen.

Läs också: Varningstgecken vid självmordsrisk

Lina Rask växte upp i Dalarna, i en trygg och kärleksfull familj. Ändå vågade hon inte berätta hur illa det var i skolan. Men det som kom fram räckte ändå för att föräldrarna skulle börja nysta i problemen. Men det var först i samband med skolbytet och övergången till högstadiet som vändningen kom för Lina Rask.

– Jag vågade inte berätta allt. Jag upplevde att kuratorn på skolan ryckte på axlarna. Jag blev så sviken, fortsatte hon och förklarade att i dag vet hon mycket bättre än att försöka bära bördan själv:

– Jag hade behövt prata med någon. Ensam är inte stark.

Under den mörkaste tiden fick hon kontakt med en tjej i Norge, som i sin tur förmedlade Linas upplevelser till manusförfattarna till norska succéserien Skam. Senare har Lina gått vidare och startade Instagramkontot Skam2016, som för närvarande har drygt 146 000 följare. Det har haft ytterligare 100 000 personer som följt det tidigare.

I dag är hon så stark att hon åker runt och föreläser om den märka tiden. Och hennes självklara råd till andra som inte mår bra är:

– Håll inte inne smärtan, som jag gjorde. Det finns hjälp att få.

LÄS MER: Självmordslinjen behöver fler volontärer

Och just de delarna tog sedan psykiatern Lars Häggström och prästen Ulf Edlund upp under sina föredrag. Lars Häggström har som en av sina arbetsuppgifter att granska omständigheter kring självmord. Ett av hans viktiga budskap var att den som mår så dåligt att det finns risk att den personen försöker ta livet av sig ofta söker vård en tid före.

– Vid självmord kan man spåra en depression i 80 procent av fallen.

LÄS MER: De lär ut psykisk livräddning

Ulf Edlund har bland annat kommit i kontakt med psykisk ohälsa genom sitt arbete med Själmordslinjen. Ett av hans avgörande besked var att ingen forskning talar för att det är farligt att ställa de tuffa frågorna.

– Fråga. Bli inte rädd, rådde han.