Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Välkommen på afternoon tea

Afternoon tea är en alldeles ljuvlig brittisk ritual, och väl värd att härma. Bjud in dina vänner på en testund med tradition.

Varje dag dricks det 20 miljoner koppar te bara i London. Till många av dem serveras det något ätbart. Kanske en liten snitt, några nygräddade scones eller ett fat med småkakor. I alla fall så länge det går under namnet afternoon tea. Ritualen härstammar från 1840 då hertiginnan Anna av Bedford gjorde sitt småätande mellan målen till en högtid.

Klassisk afternoon tea serveras ofta på minst lika klassiska hotell och restauranger. För många engelsmän är det ett lika naturligt inslag i nöjeslivet som att gå på puben, om än under något mer sansade former.

Gurkan viktig

Ska man följa strikta regler ingår i så fall självklart en kanna välbryggt te, ett urval av minismörgåsar där gurka är ett obligatoriskt pålägg, scones med marmelad, smör och ett fat söta bakverk.

Cream Tea, även kallat Devon Cream Tea, kallas det koncept som omfattar te, scones, marmelad och "clotted cream", som är det koncentrerade fettet i grädden (crème fraiche är det närmaste vi kan komma i butiken).

Ännu en variant är High Tea, som är en matigare testund där ett lättare kvällsmål ingår.

Riktigt te

Så här års när vi behöver all värme och tröst vi kan få föreslår jag att du ordnar afternoon tea på hemmaplan. Ett perfekt och okomplicerat sätt att bjuda hem vänner utan att det krävs några större åtaganden. Mysigt utan krav.

Se då också gärna till att brygga ditt te efter konstens alla regler. En kopp blaskigt varmvatten med en halvtaskig teklämma förstör liksom hela andan.

Öva innan

Satsa gärna på ett kvalitetste, brygg på kanna och se till att värma den ordentligt innan. Ett bra knep kan vara att i förväg prova sig fram till hur teet smakar som bäst, så att det är perfekt när du väl bullar upp.

Så köp dig ett riktigt gott te, släng ihop några scones och bjud in en riktigt god vän.

Rena Downton Abbey för hemmabruk.

PS Läser du detta i mobilen? I din GP-app för Iphone eller Android hittar du recepten under Relaterade artiklar. För andra mobiler hänvisar vi till www.gp.se