Väg sprack samtidigt som översvämningslarmen kom in

Det ösregnar och flera larm har redan inkommit om översvämningar runt framförallt Furet och Frennarp. På Furuvägen har asfalten spruckit.

ANNONS
|

HP når räddningstjänstens inre befäl vid kvart i sex på måndagskvällen, men hinner inte få veta mer än att de har fått flera larm och är ute med folk i Furet och Frennarp.

Furuvägen har drabbats av flera sprickor i asfalten. Vägen är för närvarande avstängd.

– Det kom så sinnessjukt mycket vatten på en gång och finns inte ett system i världen som kan hantera så mycket. Vi uppskattar att det var en sjö på omkring 500 kvadratmeter här som stod tre-fyra decimeter djup, säger brandchef John Kvarnhäll på plats.

LBVA är ditkallade och tekniska kontoret är på plats. Man bedömer att man kommer att behöva gräva upp asfalten och lägga en temporär körbana.

ANNONS

– Vi tror det kommer vara stängt ett par timmar till, säger Kvarnhäll.

Eftersom all trafik är avstängd runt platsen tvingas busstrafiken att hitta alternativa vägar.

I viadukten på Frennarpsvägen en bit bort från asfaltssprickorna påträffades fyra personer i en bil som fastnat i översvämningen.

– Jag hade själv kommit via viadukten, men såg bilen som hade vatten nästan upp till fönsterrutorna. Vi har fått bort den bilen, säger John Kvarnhäll.

Det har inkommit flera larm om flera översvämningar, bland annat en villa i Åled där strömmen ska ha gått, samt i en byggnad på Jesper Digsmedsgatan.

Med anledning av de många fallen har en restvärdesledare kallats in. Restvärdesledare är en person som har mandat att förhandla för samtliga försäkringsbolag och hen kommer nu att åka runt till de drabbade i Halmstad.

Det finns ingen anledning att tro att det kommer bli värre under kvällen, menar Kvarnhäll.

– Jag tror inte att det kommer fler larm nu. Det värsta regnet är över, säger Kvarnhäll strax efter klockan sex.

Lugnare framåt kvällen

Strax efter klockan åtta på måndagskvällen har översvämningslarmen stannat av och Thomas Andersson, inre befäl på räddningstjänsten, kan summera till åtta översvämmade källare.

– Nu har vi lämnat över för restvärdesarbetet.

ANNONS