Redo för SM. Simon Jönsson på Kattegattgymnasiet är inte orolig inför tävlingsmomentet.
Redo för SM. Simon Jönsson på Kattegattgymnasiet är inte orolig inför tävlingsmomentet.

Uttagning för SM i plåtslageri

Det är millimeterprecision som gäller när eleverna på Kattegattgymnasiets plåtslagarlinje tävlar om en plats i SM.

ANNONS
|

Inne på Kattegattgymnasiets plåtskola ligger instruktionshäften utspridda över arbetsborden. De tio eleverna som läser bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning plåtslageri tävlar om att ta sig vidare till SM- finalen i plåtslagning, och uppgiften som har hållits hemlig fram till tävlingsdagens morgon är att konstruera ett skorstensbeslag. Peter Krook, lärare för plåtslagerieleverna på Kattegattgymnasiet har märkt en förändring i tävlingsmomenten under åren.

–Tidigare var det lite mer kreativa uppgifter som eleverna fick göra, nu är det mer kundinriktat för att de ska få känna på hur det ser ut i verkligheten. Tävlingen är ett väldigt roligt inslag i undervisningen, säger han.

ANNONS

Falsning, vilket är när man sammanfogar plåt, är A och O när det kommer till plåtslageri och i några veckors tid har eleverna fått träna på olika falsningstekniker inför tävlingen.

En av tävlingsdeltagarna är 18-årige Simon Jönsson och han är inte särskilt nervös inför uppgiften.

–Det är ganska mycket att tänka på. Man ska använda rätt verktyg i olika moment och så får man inte heller repa plåten för mycket. Men just nu går det bra, säger han.

Enligt Peter Krook behövs det cirka 500 nya plåtslagare om året och för eleverna på Kattegattgymnasiets plåtslagarlinje ser framtiden ljus ut.

–Många får jobberbjudanden redan när de går i tvåan, säger han.

ANNONS