Utomhusbad rustas för en lång sommar

På Brottet pågår förberedelserna i princip dygnet runt inför premiären den 15 maj. Här används bara havsvatten till bassängerna och det gör att arbetsuppgifterna blir fler.

ANNONS
|

För Kent Vaide och Kalle Rosenborg, båda driftstekniker på simstadion Brottet, startar arbetsdagen klockan fem på morgonen.

– Många tror att vi bara öppnar en kran och sedan är det klart, men så enkelt är det inte, menar Kent.

Sedan den 1 april är de fullt sysselsatta med att rusta upp anläggningen inför sommaren. Ett nytt staket håller på att byggas, läktare och sittbänkar renoveras och oljas in, gräsmattor klipps och omklädningsrum fräschas upp.

– Just nu håller vi på att skura bassängkanterna. Vi har våtdräkt på oss och simmar runt med en skurborste. Havsvattnet är faktiskt ett jättebra skurmedel, berättar Kalle innan han kliver i det åttagradiga vattnet.

ANNONS

Havsvattnet bildar en smutsrand som återkommer hela tiden till dess att reningen är färdig. Det grönaktiga grumliga vattnet ska till slut bli inbjudande blått. Det sker med hjälp av reningsfilter, "dammsugare" som går längs botten och kemikalier, som klor.

Att pumpa in, rena och värma upp havsvattnet är det förberedelsearbete som kräver allra mest tid.

– Vi måste fylla bassängerna innan vi kan starta reningsmaskinerna. Reningen tar ungefär en vecka och uppvärmningen en vecka, säger Kent som ibland jobbar nattetid för att ha koll på pumparna.

Vattnet värms till 25–26 grader genom fjärrvärmenätet.

– Vi kan inte ta för mycket värme åt gången. Om vi öser på för fullt här blir det lägre temperatur på Söndrums äldreboende, säger Kent.

Trots rådande vattenbrist väljer Halmstads kommun att hålla utomhusbaden öppna, till skillnad från Laholms kommun. På Brottet används dricksvatten bara i duschar och toaletter, men på Furulundsbadet i Oskarström och Getingebadet fylls även bassängerna med dricksvatten.

– Redan i ett tidigt skede tog vi kontakt med LBVA. Vi fick då svar att de kommunala badanläggningarna är i detta skede högt prioriterade, säger Izabela Topalovic, chef för Halmstad arena bad och utomhusbaden.

Invånare får inte fylla egna swimmingpooler med dricksvatten så länge bevattningsförbudet råder. I stället ska de kunna nyttja de kommunala bassängerna för att svalka sig varma sommardagar.

ANNONS

– Vi måste titta på hur vi löser detta på längre sikt. Går det att använda Nissanvatten i Oskarström till exempel, det gjordes till viss del förra sommaren, säger Izabela.

Furulundsbadet och Getingebadet håller nu på att rustas inför badsäsongen. På Brottet blir sommaren extra lång i år. Simstadion öppnar redan den 15 maj som kompensation för att äventyrsdelen på Halmstad arena bad håller stängt fram till i början av juli, under tiden som den nya barnavdelningen byggs.

– Det känns stressigare än vanligt. Vi har inte hunnit bättringsmåla bassängerna, säger Kent Vaide, som tog över skötseln av Brottet efter sin far Arnold Vaide. Årets säsong blir Kents trettioandra.

– Jag jobbar på Brottet sex månader om året. Det är en fantastiskt härlig arbetsplats. Jag stortrivs.

Utebaden kommer att utvecklas utifrån besökarnas önskemål.

– Det är värdefullt att lyssna in besökarna. I juni eller juli går vi ut med en enkät för att få reda på vad våra kommuninvånare vill ha, säger Izabela Topalovic.

Årets nyhet på Brottet, att erbjuda vattengymnastik vid sju tillfällen i sommar, var ett önskemål från Brottets morgonsimmare.

Om: Badsäsongen

  • Det tar ett och ett halvt dygn att fylla bassängerna på Brottet med totalt 2 500 kubikmeter vatten. En extra kammare fylls med 500 kubikmeter. Detta vatten används för att fylla på bassängerna under sommaren och till att spola reningsfilter. Till Brottets bassänger används enbart havsvatten.
  • En solig dag försvinner mycket vatten från bassängerna genom avdunstning och genom att badande tar med sig en del vatten när de går upp.
  • Under badsäsongen på Brottet består driftsteknikernas arbete till största delen av städning. Badvärdar finns dagligen på plats för att sköta anläggningen och vara en service till gästerna. Arbetsgruppen förstärks även med ungdomar från sysselsättningsprojektet Sommarkraft. En solig dag kan Brottet ha 2 000 besökare.
  • Badsäsongen på Brottet varar i år mellan den 15 maj och 3 september. Ordinarie öppettider är klockan 7-20 på vardagar och 10-18 på lördagar, söndagar och helgdagar. Vid olika event avviker öppettiderna: 26-28 maj (Laxaleken), 23 juni (midsommarafton), 7 juli (Kapten Röd), 22 juli (Sports Car Event), 11 augusti (Per Gessle).
  • Furulundsbadet och Getingebadets säsong varar mellan den 1 juni och 31 augusti. Ordinarie öppettider för båda utomhusbaden är klockan 10–19 på vardagar och 10–18 på lördagar, söndagar och helgdagar. Avvikande öppettider på midsommarafton.
  • Simklubben Laxen arrangerar i samarbete med Halmstads kommun sommarsimskola på samtliga tre kommunala utebad.
  • I sommar erbjuder kommunen vattengymnastik på Brottet vid sju tillfällen med start klockan åtta på morgonen. Passen är kostnadsfria och det är bara att dyka upp. Datumen är: den 7 juni, 16 juni, 21 juni, 28 juni, 5 juli, 14 juli och 21 juli.
ANNONS